Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2022 г.

Мария Захарова: Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи

Русия е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни 

 

"Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. 

Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим - пари, оръжия, смърт."

Така говорителката на руската дипломация Мария Захарова коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна.

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно собствени торове на нуждаещи се страни, както неведнъж са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. Докато "на киевския режим заради присъщата му алчност му се свиди да дава всичко и на всички, дори когато други даряват (нещо) на други".

Русия замразява участието си в зърнената сделка след нападението с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва.

По-рано министерството заяви, че "киевският режим" е извършил вчера терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Според Москва всички те са били унищожени. При нападението са получили "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная.

Според руското ведомство украинските военни, извършили атаката, са били обучени от специалисти на британските военноморски сили.

Русия, включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни, заяви вчера аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия "Росия-24".

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи по-рано Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес. Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар