Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2022 г.

Алексей Милер: Спираме доставките на газ за Европа, ако се въведе таван на цените

"Подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора."

 

 

"Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките."

Това заяви шефът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер, цитиран от агенция "Спутник".

"Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките", каза Милър пред руската телевизия "Россия 1".

На 6 октомври Европейският съюз въведе осми пакет от санкции срещу Москва, който, наред с други неща, определя рамка за ограничаване на цената на внесения по море руски петрол на ниво, координирано от съюзниците от Г-7. 

Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за рафинираните петролни продукти. Някои страни от ЕС, включително Унгария, бяха изключени от подобни мерки, тъй като внасят руски петрол по тръбопроводи. 

В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение за газа все още не е взето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар