Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2022 г.

"Нечовешки силен е!" Как машината Холанд "счупи" компютърна игра

От началото на сезона норвежката голова машина на Манчестър Сити изглежда сякаш играе на компютърна игра

 

 

Вече повече от две десетилетия всеки един от нас може да изживее своите футболни мечти благодарение на култовата поредица Football Manager, започнала съществуването си под името Championship Manager. 

Симулацията е с легендарен статут за милиони фенове по света, но преди официалното излизане на пазара на най-новата версия, FM 23, разработчиците на играта от Sports Interactive се изправиха пред един конкретен проблем.

И неговото име е Ерлинг Холанд. От началото на сезона норвежката голова машина на Манчестър Сити изглежда сякаш играе на компютърна игра, но с добавката, че всъщност го прави в реалния живот. Досега деветката е изиграл 16 мача за шампионите на Англия, а в тях е нанизал 22 гола.

Действително - статистика, подхождаща по-скоро на виртуалния свят, отколкото на реалността. Но всъщност всичко това се случва наистина. Директорът на разработващото играта студио, Майлс Джейкъбсън, разказа какви точно са проблемите на колегите му, свързани с Холанд тази година.

"Холанд наистина е като машина. Създаде ни главоболия по време на разработката на играта, защото на няколко пъти получавахме сигнали от тестващите, че не вкарва достатъчно голове. Но за сметка на това наскоро получих скрийншот, на който той бе отбелязал гол №60 за сезона. Би трябвало да го отхвърля, защото хората не биха повярвали в нещо такова. Но той действа със сходно темпо и в реалността. Какво да ви кажа... той е просто невероятен", разказва Джейкъбсън.

За незапознатите с играта - уменията на всеки играч във виртуалния свят биват оценени спрямо комбинация от технически, физически и психологически компоненти, всеки един от които варира между 1 и 20. При техническите попадат подаване, дрибъл и други чисто футболни неща, докато при психологията виждаме такива като спокойствие и решителност.

Но конкретно при Ерлинг, най-впечатляваща е физическата част на нещата. Говорим за 195-сантиметров нападател, който тежи 90 килограма, но се движи с неописуема лекота по терена, надбягвайки редовно противниковите защитници. Наскоро самият той сподели повече детайли относно хранителния си режим и живота си извън терена.

Севернякът редовно приема сърца и черен дроб, пие вода чрез филтриране система и не си ляга по-късно от 22:30 часа. Като това е само част от отдадеността му към играта.

"Основният проблем при него е силата му. В тази категория той категорично има 20, но буквално пренаписва правилата. Ще бъде интересно, защото е много млад. Ще става по-добър, точно както и Килиан Мбапе", добавя още Джейкъбсън и продължава да разказва.

Според него друг от големите проблеми пред създателите на Football Manager е това, че Холанд е само на 21 години, но вече изглежда като абсолютно завършен футболист. И това ще затрудни развитието му във виртуалния свят, като може да се каже, че донякъде той ще "счупи" играта.

Директорът вдига завесата относно оплаквания, получени от някои от звездите на професионалния футбол. Разбира се, без да назовава имена. Но на феновете е известно, че много от любимците им също са запалени виртуални мениджъри, точно като тях самите. Сред най-големите фенове на играта са Антоан Гризман (Атлетико Мадрид), Диого Жота (Ливърпул) и Илкай Гюндоган (Манчестър Сити).

Освен това обратната връзка е важна за Sports Interactive - над 2000 професионални играчи помагат в тестването на играта преди тя да излезе официално на пазара.

"Един от футболистите, които са имали оплаквания, няма да казвам името му, написа - "Аз съм по-бърз от съотборника ми". И става дума за елитен играч! А аз просто му казах - "ОК, състезавайте се и го снимайте, след което ми го пратете". И това действително бе така. Той бе по-бърз и подобрихме рейтинга му. Но пък бе и честен, защото имаше по-висока оценка на дрибъла от съотборника си и ни каза - "Вижте, той е по-добър дрибльор от мен". И просто сменихме оценката му, без да ги караме да снимат и това", казва Джейкъбсън.

A сега нека се върнем към Холанд и неговите оценки. Отвъд това, че има 20 в категорията "сила", норвежецът впечатлява с 18 при завършващия удар, 16 при първото докосване, 15 при техниката и 19 при бързината. Какъв играч само, нали?

В интернет се появиха реакции от хора, които играят бета версията на играта. В една от споделените снимки Сити побеждава Тотнъм с 6:0. Головете на Холанд във въпросния мач са 5 на брой.

Дали норвежката звезда ще "счупи" Football Manager?

Или по-скоро представянето му във виртуалния и реалния свят ще бъде сходно.


Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар