Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2022 г.

Сергей Суровикин - Генерал Армагедон

Суровикин има безмилостна репутация и е човекът, който стои зад мащабните бомбардировки на енергийната инфраструктура на Украйна 

 

С бръснатата си глава и безкомпромисно намръщено изражение генерал Сергей Суровикин се превърна в лицето на руската “специална военна операция” в Украйна само за няколко дни. 

Ветеран от войните на Москва в Афганистан, Кавказ и Сирия, Суровикин има безмилостна репутация и е човекът, който стои зад мащабните бомбардировки на енергийната инфраструктура на Украйна последните две седмици. Наричан в западните медии “Генерал Армагедон”, 56-годишният висш военен беше назначен за командир на руските сили в Украйна на 8 октомври.

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Сергей Суровикин след взривяването на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили в Източна и Южна Украйна.

Суровикин веднага отговори с баражи от въздушни удари в Украйна, които според Москва са открито насочени към разрушаване на енергийната инфраструктура и украинските военни командни центрове. Такива атаки продължават ежедневно, като се удрят електроцентрали и други съоръжения с крилати ракети и вълни от ирански дронове. Генерал Суровикин също така запази поста си на началник на военновъздушните сили, позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции, посочват военни експерти.

В изявление по руската държавна телевизия Суровикин призна, че руските сили в Южна Украйна са в “доста трудна позиция” пред лицето на украинската контраофанзива. Във внимателно подготвената реч, която Суровикин прочете, той каза, че по-нататъшните действия в региона ще зависят от развиващата се бойна ситуация. Наблюдатели изтълкуваха изявлението му като опит да подготви обществеността за възможно руско изтегляне от стратегическия град Херсон в Южна Украйна. Което бе последвано дни по-късно с обявената евакуация на населението на града.

Роден през 1966 г. в сибирския град Новосибирск, Суровикин започва военната си кариера в съветската армия през 80-те години на миналия век и като млад лейтенант е назначен за командир на пехотен взвод, който служи в Афганистан. Когато по-късно е издигнат до началник на военновъздушните сили, назначението му предизвиква смесени реакция в редиците, предвид че за първи път този пост се дава на офицер от пехотата.

Озовава се в центъра на политическа буря през 1991 г. Когато членовете на старата гвардия на Комунистическата партия организират военен преврат през август същата година, като свалят за кратко Горбачов и изпращат войски в Москва, за да въведат извънредно положение. Суровикин командва един от механизираните пехотни батальони, които навлизат в столицата. Съпротивата в Русия срещу връщането на стария режим се организира и в последните часове на тридневния преврат протестиращи блокират бронирания конвой, воден от Суровикин, и се опитват да подпалят някои от превозните средства. В хаотично меле двама протестиращи са простреляни, а трети е премазан до смърт от бронирана машина.

Превратът се проваля по-късно същия ден и Суровикин е арестуван. Той прекарва седем месеца зад решетките в очакване на разследване, но в крайна сметка е оправдан и дори повишен в чин майор, след като следователите заключават, че той само изпълнявал задълженията си. Друг труден момент в кариерата му идва през 1995 г., когато Суровикин е осъден за незаконно притежание и трафик на огнестрелни оръжия, докато учи във военна академия. Той е осъден на една година затвор, но присъдата е бързо отменена. Суровикин продължава да се издига стабилно в йерархията, командвайки части, разположени в бившата съветска република Таджикистан, ръководейки войски, изпратени в Чечня, и служейки на други постове в Русия.

Назначен е за командир на руските сили в Сирия през 2017 г. и се връща отново там през 2019 г., на фона на усилията на Москва в подкрепа на режима на президента Башар Асад да си възвърне позициите на фона на опустошителна гражданска война.

Суровикин получава званието Герой на Русия и е награден с медал за службата си в Сирия през 2017 г., където е командващ на Въздушно-космическите сили. Той е известен с това, че е напълно “безмилостен” в руската армия, според доклад на Jamestown Foundation, американски мозъчен тръст за отбранителна политика. “Суровикин направи звездна кариера във висшите ешелони на Генералния щаб и министерството на отбраната след 2008 г., по време на радикалната военна реформа, която изискваше безпощадност”, се чете в доклада, добавяйки, че неговата “готовност енергично да изпълнява всякакви заповеди отхвърля всякакви потенциални въпроси относно неговата противоречива професионална биография”.

В доклад от 2020 г. хуманитарната организация “Хюман Райтс Уоч” посочи Суровикин, заедно с Путин, Асад и други фигури като носещи командна отговорност за груби нарушения на човешките права по време на сирийската офанзива през 2019-20 г. в провинция Идлиб.

Труден характер

За него се знае, че има характер, който не е особено по нрава на подчинените му, според руски медии. Офицер под ръководството на Суровикин се е оплакал на военни прокурори, че генералът го е бил, след като се е ядосал за това как е гласувал на парламентарни избори. Съобщава се, за друг негов подчинен, който се е застрелял без да се посочва конкретна причина. Разследващите органи не са открили нарушение и в двата случая. 

Неговият опит в Сирия се смята за основния фактор за назначаването му в Украйна, в опит на Кремъл да вдигне залога срещу Киев и Запада.

 

Армията е в сигурни ръце

Истински генерал и войн, опитен, далновиден и силен, който поставя патриотизма, честта и достойнството над всичко. Обединената групировка на силите в специалната операция вече е в сигурни ръце. Уверен съм че с неговото назначение ще се подобри ситуацията.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров

Роден да служи на родината

Най-компетентният командир в руската армия. Но той ще може да действа в настоящата ситуация въз основа на възможностите, които има и разчитайки на обстановката, която му беше предадена от неговите предшественици и тя беше предадена, меко казано, не по най-добрия начин. Що се отнася до личните му качества, мога да кажа едно нещо, че Суровикин е легендарен човек, той е роден да служи вярно на Родината.

Евгений Пригожин, основател ЧВК “Вагнер”

Ген. Сергей Суровикин

 

"Труд"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар