Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2022 г.

Акад. Людмил Стайков: С „Време разделно“ Антон Дончев обезсмърти името си завинаги

Културни дейци, общественици и политици се сбогуваха днес с акад. Антон Дончев 

 

„Време разделно“ се нареди между най-значимите творби в златния фонд на българската литература. С тази творба Антон Дончев достигна до сърцата на всички българи. И мисля, че обезсмърти името си завинаги.“

Това каза акад. Людмил Стайков, режисьор на филма „Време разделно“, на поклонението пред писателя днес и изрази своята почит към „това, което той направи за българското изкуство, за българската литература, за българската нация“.

Културни дейци, общественици и политици пристигнаха в сградата на Българската академия на науките днес, за да се сбогуват с акад. Антон Дончев.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разказа за близките си отношения с Антон Дончев. „От много години насам всяка божа седмица се събирахме. Като учител ми беше“, каза той, цитиран от БТА.

„България загуби патриарха на съвременната българска литература. А Българската академия на науките – един от най-достойните си членове“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Според него мъдростта и философската дълбочина превръщат книгите на Антон Дончев във фундамент на българската идентичност и на нейните изконни ценности – род, родина, език и вяра.

„Неговите исторически романи, сценарии за филми, разкази, есета и публицистика заемат неоспоримо място не само в българското, но и в световното културно наследство. Вложил в романа си „Време разделно“ страданието, болката, любовта, гордостта на българина в една героична и трагична епоха, той не само беше номиниран в категорията за най-добър исторически роман, издаван в САЩ. Той се превърна в най-разпознаваемия български писател по света въпреки Желязната завеса“, каза акад. Ревалски и допълни, че приживе писателят е получил най-ценното признание – обичта на милиони читатели и зрители не само у нас, но и в чужбина.

Десетки приятели и близки на Антон Дончев поднесоха своите съболезнования на близките на семейството на големия български писател. Опелото бе в столичния храм "Света София". Част от присъстващите писаха и в специално поставената за целта книга за съболезнования.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар