Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2022 г.

Конвейрът на лъжите не спира нито за миг!

Конфликтът в Украйна е възможно най-голямата манипулация в историята на човешките войни... 

 

Тед Гален Карпентър не е случаен човек. 

Той  е старши научен сътрудник по изследвания на отбраната и външната политика в американският Cato Institut. Автор е на 13 книги и на над 1100 статии по международни въпроси. 

Тед публикува интересен анализ на кампанията по промиване на мозъците на американското население за случващото се в Украйна. Убеден съм, че основните му изводи представляват интерес и за нас – подобно на американците и ние днес сме подложени на невероятно арогантна и не спираща нито за миг манипулация.

Според Тед едно от основните внушения, които бълва машината за промиване на мозъци е, че войната на Русия срещу Украйна е напълно непровокирана. Украйна, САЩ или НАТО не са направили нищо, за да я има тази трагедия. В първоначалното си изявление от Белия дом президентът Байдън категорично заяви, че инвазията на Русия е „непровокирана и неоправдана“. На следващия ден той описа атаката като „брутално нападение срещу народа на Украйна без провокация, без оправдание, без необходимост“. „Непредизвиканата“ мантра скоро се превърна в основна част от разказа, изложен от администрацията и нейните съюзници в публичното пространство.

За Тед, обаче, това е откровена лъжа. Той припомня, че уважавани анализатори са предупреждавали повече от четвърт век: разширяването на НАТО на изток до границата на Русия по своята същност  заплашва важни руски интереси! Затова руските лидери се противопоставят на действията за превръщане на Украйна във военен актив на НАТО, което САЩ и съюзниците им осъществяват години наред. Американци обучават украинските въоръжени сили, въоръжават ги, провеждат с тях съвместни военни учения през последните години.

Но американските политици от администрацията на Буш, Обама, Тръмп и Байдън са продължили да настояват за включването на Украйна в НАТО. Всеки, който се е опитвал да предупреди за последиците от техните действия, е бил незабавно обвиняван, че „повтаря тезите на Путин“.

Другото лъжливо твърдение е, че Украйна е бастион на свободата и демокрацията, който е атакуван от брутален авторитарен съсед. Но и в това няма нищо вярно, изтъква Тед. Дори само по стандартите на корупцията и политическата свобода Украйна не е била либерална демокрация и преди да започне войната с Русия. Показват го годишни доклади за корупцията, публикувани от Transparency International. А в своят анализ на  политическите свободи за 2022 г. Freedom House оценява Украйна само като „частично свободна“. Президентът Зеленски забрани опозиционните политически партии, закри почти всички опозиционни новинарски издания и хвърли в затвора множество критици. Затворени бяха дори служители в собствената му администрация, обвинени като проруски предатели. Има много доказателства за  изтезания, използвани в политически затвори, за създадени от режима ескадрони на смъртта, действащи безнаказано в цялата страна.

Множество американци също са включени в „черни списъци“ на неудобни на украинския режим. Сред тях са професорът от Чикагския университет  Джон Миършаймър, водещият на Fox News Тъкър Карлсън, бившата конгресменка Тулси Габард, старши сътрудника на Института Катон Дъг Бандоу и др. Подобно поведение няма нищо общо с демокрацията. Но нечестната манипулативна кампания на Вашингтон със сигурност ще продължава, подпомагана и насърчавана от арогантни провоенни медии, прогнозира Тед. И подчертава, че по-уместният въпрос е дали американският народ ще се събуди. За да осъзнае, че отново е бил измамен за съмнителна задгранична намеса на САЩ от името на още по-съмнителен чуждестранен клиент.

Но невероятно нагло промиване на мозъци днес наблюдаваме не само в крайно русофобските САЩ и Великобритания, но и в държави, които традиционно не могат да бъдат обвинявани в подобни крайности. Като Швеция например. Доказва го проучване на тамошният Институт за медийни изследвания. То е осъществено от Гунар Нигрен – професор по журналистика в университета Södertörn и Андреас Видхолм, доцент по журналистика в Стокхолмския университет. Те отбелязват, че има много големи проблеми, когато става дума за източниците на информация на основните шведски медии. Над 90 на сто от тях не са дело на шведски журналисти, а са взети от чужди медии. Според проф. Нигрен това означава, че новините са били филтрирани на различни етапи, преди да достигнат до публиката в Швеция. Широко са използвани най-вече украински източници, а това означава, че на шведите е натрапвана единствено украинската версия на това, което се случва в тази държава. А дали то е лъжа или истина е без значение за шведските медии – те се затрудняват да проверяват достоверността на съобщенията за събитията и затова не го правят. Що се отнася до информацията, идваща от Русия тя се отхвърля изцяло като „дезинформация и пропаганда“, независимо дали това е така или не.

За невероятната манипулация, на която е подложено шведското население по отношение на събитията в Украйна, пише и шведският Proletären. Според вестника отразяването на конфликта от страна на шведските медии е едновременно истерично и лицемерно. Русия е обвинявана в действия, за които е съвсем очевидно, че не е извършила. Прави се сравнение, как шведските медии са отразявали агресиите на САЩ и НАТО в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и тяхното поведение спрямо руската операция в Украйна. „Тогава никой не говореше, че американците няма да получат туристически визи в Швеция или че на Съединените щати няма да им бъде позволено да играят на Световното първенство по футбол. Да не говорим за някакви санкции или искания европейските компании да спрат да правят бизнес със САЩ“, пише Proletären.

Вестникът припомня и за лъжите на медиите по повод взривяването на газопровода „Северен поток“. Въпреки липсата на факти, те веднага посочиха виновника: Русия! За тях е без значение, че не руски, а шведски и американски военни кораби са били в района преди експлозиите. И никой не си задава въпроса, а кой всъщност печели от енергийната война в Европа? Защото истината е, че САЩ за първи път в историята сега изнасят повече газ за Европа от Русия. И го продават на европейците десет пъти по-скъпо, отколкото руснаците…

И за американският журналист Дан Коен конфликтът в Украйна е възможно най-голямата манипулация в историята на човешките войни. Той припомня, че президентът Зеленски и неговото обкръжение използват и най-нови технологии, за да изграждат един фалшив образ на смел военен лидер. Дан визира конкретно редица пропагандни клипове, заснети с помощта на холограми. За него те показват невероятното равнище на лъжите на Запада, измисляни за конфликта в Украйна. Точно заради тези видеозаписи с допълнена реалност, създавани от западни експерти, конфликта стана възможно най-пропагандното зрелище в човешката история. Западни фирми предоставиха на украинския режим най-модерни технологии, които да направят по-ефективна неговата манипулация.

Информационната война за демонизиране на Русия и идеализиране на Украйна, която е координирана и разпалвана от англосаксите през последните месеци, не намалява обороти, а се случва точно обратното. Причината за това е, че делът на недоволните на Запад от оказваната на украинския режим военна и финансова помощ, вече заплашително започва да расте. Все повече хора се питат, коя е истинската причина да го има този конфликт? И наистина невинни жертви или извършители на чудовищни престъпления срещу мирното население, са всъщност украинските военни?

Да не разберат те истината сега е главната задача на всевъзможните манипулатори по света и у нас.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар