Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2022 г.

Русия отстъпи от Херсон, за да подготви решителния си удар, а САЩ се готвят за пряка намеса в Украйна

Русия е готова да направи всичко, за да спечели бързо войната и да разбие вражеската армия, която представлява заплаха за нейната национална сигурност

 

 

„Ако някой отвън се намеси в Украйна, то трябва да знае следното: Ако създават заплахи за нас... ние ще отвърнем веднага. Разполагаме с всички необходими инструменти, за да отговорим, и всички решения по този въпрос вече са взети.“ Владимир Путин

Няма съмнение, че отстъплението от Херсон е позор за руската армия. От друга страна няма съмнение, че генералът, който е наредил евакуацията, е взел правилното решение. Вярно, общественият резонанс е ужасен, но с обществено мнение не се печелят войни. Стратегията, доблестта и огневата мощ печелят войните. Руският генерал Сергей Суровикин изглежда разбира този факт, поради което взе непопулярното решение да се оттегли. Суровикин можеше да направи политически по-приемливия избор и да защити Херсон докрай, но рисковете далеч надвишаваха ползите.

По всичко личи, че 25 000 руски войници в града можеха лесно да бъдат обкръжени и унищожени от украинската артилерия. Освен това Суровикин щеше да бъде принуден да ангажира повече войски в спасителна мисия, която нямаше да подобри ни най-малко цялостната военна стратегия на Русия. Непосредствената цел на Русия е да завърши освобождаването на Донбас, задача, която все още не е завършена и изисква нещо повече от разполагането на войските, които бяха приковани в Херсон. От гледна точка на всички намерения и цели решението за отстъплението от Херсон бе взето лесно.

Ако се беше развил кошмарният сценарий– както мнозина очакваха –хиляди руски войници да се окажат обкръжени и избити при защитата на град, който има малка стратегическа стойност, тогава обществената подкрепа за войната в Русия щеше да изчезне за една нощ. Нито Путин, нито Суровикин можеха да си позволят да поемат този риск.

Така че вместо това, те избраха да се прегрупират и да се евакуират докато все още могат, Това, разбира се, предизвика гнева на техните критици, които все още подскачат като луди. Добрата новина обаче е, че катастрофалният пиар относно Херсон няма да окаже значимо влияние върху изхода от войната. Русия все още е на път да постигне всичките си стратегически цели въпреки клопките, които среща по пътя си. 

Ето кратко резюме на интервю с полковник Дъглас Макгрегър относно руското изтегляне:

„Когато генерал Суровикин пое командването, беше решено, че Русия ще чака решителен удар, който да сложи край на войната. С други думи, „няма повече просто да защитаваме Южна Украйна и територията, която анексирахме, няма повече очаквания за преговори с когото и да било – те свършиха – трябва да сложим край на войната.“

Как се слага край на война? Ами, започвате операции, които са толкова опустошителни в своята разрушителност, че врагът не може да им устои. Ако обаче възнамерявате да направите това, ще трябва да намалите предприетите в момента операции (като Херсон). С други думи, трябва да направите промени на място, да разместите войските, да промените ангажиментите за набавяне на ресурси, защото в същото време изграждате сили, които все още не са в Южна Украйна... но се подготвят с мобилизацията на 300 000 войници, интегрирани в тази нова сила за бъдещи операции, които ще се проведат тази зима, след като земята замръзне... Така че бих разглеждал оттеглянето като оперативно решение с краткосрочна полза в подкрепа на дългосрочната стратегия за изграждане на тази огромна ударна сила...

Руснаците вече нямат никакво доверие в преговорите. Не мисля, че можем да кажем нещо на руснаците в този момент, което да ги убеди да спрат.“

И така, според Макгрегър, препозиционирането на войските е ключово за цялостната стратегия, която се промени при Суровикин. При новия командир основният фокус на военните операции е унищожаването на всички сили и средства, които позволяват на врага да продължава да води война. Подозирам, че това означава премахването на режима на Зеленски и неговите служби за сигурност, но може и да греша. Във всеки случай, предстоящата руска офанзива ще прилича много повече на полева война с комбинирано въоръжение, отколкото на специална военна операция, каквато видяхме до този момент. Москва е решена да разреши въпроса възможно най-бързо и с такава мощ, каквато е необходима. Няма да има повече игрички.

Въпреки това, от последните доклади се предполага, че администрацията на Байдън може да разположи американски бойни части на театъра на бойните действия в отговор на всяка руска ескалация, която може да заплаши да промени хода на войната. Ако тези доклади се окажат верни, тогава дългоочакваната зимна офанзива може да предизвика директен сблъсък между Съединените щати и Русия. Като се има предвид траекторията на войната до този момент, смятаме, че е само въпрос на време Вашингтон да излезе иззад гърба на своите пълномощници и да ангажира руските войски на бойното поле. Има много признаци, че Пентагонът евентуално вече се подготвя за тази възможност.

Тайни комуникации между съветника по националната сигурност Джейк Съливан и бившия руски посланик във Вашингтон Юрий Юшаков и бившия ръководител на ФСБ Николай Патрушев предполагат, че Съливан е предупредил руските си колеги, че САЩ няма да позволят на Русия да уреди конфликта чрез свои собствени условия и ще предприеме всички необходими стъпки, за да предотврати решителна руска победа.

Вижте този откъс от друго интервю с полковник Дъглас Макгрегър:

Дъглас Макгрегър: „Джейк Съливан говори за опасностите от ескалация... Той просто казва: „Виждаме доказателства, че вие (Русия), се подготвяте да ескалирате този конфликт.“ Което е вярно; споменахме за това - предстоящата руска зима,  настъплението. „Ние ви предупреждаваме за това“, каза Съливан. Неизреченото внушение в този момент е, че „ние сме готови да се включим в този конфликт по някакъв начин, защото няма да ви позволим да разделите Украйна. Ние няма да ви позволим да се биете и да спечелите тази война при вашите условия…“

Наполитано: Знаете ли дали Съливан е споменал присъствието на 40 000 американски войници (101-ва въздушнодесантна дивизия) в Полша?

– Не знаем това, но правим предположение, въз основа на използвания език,  изтекъл в един параграф на текста, който получих от друг източник, че Съливан е намекнал, че имат 90 000 войници в Полша и Румъния, и че потенциално, ако Русия ескалира действията си в мащаба, който смятаме, че руснаците ще извършат, то ние (САЩ) сме готови да се намесим. И ние ще се намесим с 40 000 американски войници, 30 000 полски войници и 20 000 румънски войски... Съливан дава да се разбере, че сме в състояние да се намесим.

”Това, което не знаем, е какво са казали руснаците в отговор, защото ако сте руснак, червената линия е ясна: „Ако навлезете в Украйна, ще бъдете във война с Русия.” Изглежда ние отричаме това.“

– Нека да сме наясно, вярвате ли, че Джейк Съливан е заплашил руснаците, да не преминават тези червени линии, защото ще срещнат военната съпротива на САЩ в Украйна?

 – Мисля, че беше направено такова внушение. Това е впечатлението, с което оставам и не мисля, че трябва да се изненадваме от това, защото положението на Украйна се влошава много бързо... И ние сме много загрижени за украинския колапс. Някои оценки показват, че цялата икономика и социална структура ще се сринат в рамките на 60 дни. Други твърдят, че в момента се върви към обща мобилизация в Украйна, която може да включва и жени, защото украинските военни сили са изчерпани. И не забравяйте, че хората продължават да напускат Украйна колкото е възможно повече, защото никой не иска да остане в страна, която скоро няма да има електричество, и където ще има проблеми с набавянето на вода и храна. Ситуацията в Украйна е тежка.

– Какво правят 40 000 американски войници в 101-ва въздушнодесантна дивизия в Полша?

– Подготвят се за бойни действия...

 – Министерството на отбраната предоставило ли е на президента на Съединените щати планове за навлизане на американски войски в Украйна? Това направено ли е?

– Мисля, че тези планове със сигурност са били обсъждани, ако не и съобщени на Джейк Съливан. Със сигурност държавният секретар (Антъни Блинкен) е наясно. Не знам какво са казали на президента. Надявам се, че е получил някакъв съвет. Всичко това е много сериозно, защото сме в средата на избори и това може да се случи без каквато и да е консултация с Конгреса.

– Какъв е статусът на 300 000 запасняци, които Путин повика преди месец?

– Повечето от тях вече са били интегрирани във формации и са отишли ​​във формирования, които са били с недостатъчна мощ и сега са отново в „пълна бойна готовност“. Някои са в нови формирования. (Забележка Майк Уитни: Мисля, че Макгрегър може да греши. Други анализатори предполагат, че само 80 000 запасняци са били изпратени в Украйна досега. Процесът може да отнеме няколко месеца, преди да приключи цялото разполагане на военна сила.) То почти е завършено, но най-важното е, че най-ниската температура в Украйна е била 37 градуса (по Фаренхайт, около 3 по Целзийq бел. ред.), което означава, че все още ще сте заседнали в калта, независимо дали атакувате или се защитавате. Докато земята не замръзне, не мисля, че ще се случи нещо... Но когато дойде зимата и земята замръзне, тогава руснаците ще атакуват. И виждаме доказателства за това от поне три различни посоки, включително изток, югоизток и север. И съдейки по (военното) натрупване и оръжейните системи, които са на място, както и наличните доставки, това е офанзива, която е предназначена да сложи край на войната. Дали ще стане или не, не знаем. Но мисля, че това е идеята.

Има едно последно нещо, с което бих искал да приключим: когато генерал Суровикин, командирът на западния фронт на военните действия, прие назначението си, направи няколко кратки забележки. Първо каза, че „сирийско решение за Украйна е неприемливо“. С други думи, „ние няма да позволим Украйна да попадне под влиянието на различни действащи сили, които поддържат Украйна в състояние на постоянен смут и война“. Това е много ясен сигнал, че когато започнат зимната офанзива, те планират да сложат край на конфликта. Така че би било много неразумно от наша страна да попречим на това... Ние просто нямаме нивото на подкрепа, което да гарантира успех.“

Сега Русия е готова да направи всичко необходимо, за да спечели бързо войната и да разбие вражеската армия, която представлява заплаха за нейната национална сигурност. Ако американските сили се присъединят към битката, сметките за победа може да се променят драматично, но стратегическите цели ще останат същите. Не може да се очаква една нация да живее в мир, когато в главата й е насочен пистолет. Ето защо Путин се противопоставя на членството на Украйна в НАТО и затова се води настоящата война.

 
Майк Уитни, Unz.com, превод: Георги Ванчев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар