Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2022 г.

Русия си запазва правото да се оттегли от зърнената сделка, ако тези гаранции бъдат нарушени от Украйна

"Дори ако Русия се оттегли от тази сделка, ние сме готови да доставим целия обем зърно на най-бедните страни."

 

 

Това  каза руският президент Владимир Путин в сряда на оперативно съвещание със Съвета за сигурност, съобщават руски медии.

"Дадох указания на Министерството на отбраната да възобнови пълноценното ни участие в тази работа. В същото време Русия си запазва правото да се оттегли от тези споразумения, ако тези гаранции бъдат нарушени от Украйна", подчерта Путин.

Той добави, че Русия, дори и да се оттегли от зърнената сделка, е готова да доставя зърно на най-бедните страни.

"Във всеки случай, дори ако Русия се оттегли от тази сделка, ние, както казахме по-рано в тази връзка, ще бъдем готови да доставим целия обем зърно, което беше доставено от територията на Украйна на най-бедните страни."

Путин също потвърди, че Киев е дал гаранции на Москва, че няма да използва зърнения коридор за военни цели. Той припомни, че по-рано Киев е използвал зърнения коридор за опити за удар по Черноморския флот.

"Поискахме уверения и гаранции от украинската страна, че нищо подобно няма да се случи в бъдеще, че хуманитарните коридори няма да бъдат използвани за военни цели", каза Путин.

По думите му, Турция е действала като посредник в изясняването на тази ситуация.

"Чрез Министерството на отбраната е получена информация от турска страна, че Украйна е дала такива гаранции, че тези хуманитарни коридори няма да бъдат използвани за военни цели", добави Путин.

Според президента на Руската федерация Русия няма да пречи на доставките на зърно от Украйна за Турция.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар