Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2022 г.

Обичан и мразен от милиони, Фиго беше голям шампион и промени футбола

Луиш Фиго бързо си изгради репутация на един от най-вълнуващите и ефективни играчи на планетата

 

 

Първото десетилетие на 21-и век във футбола донесе големите пари, шокиращите трансфери и митичния отбор "Галактикос" на Флорентино Перес в Реал Мадрид.

Новият век ни въведе бързо в промените, като още в първата си година предложи един исторически трансфер, който и до днес някои си спомнят с горчивина.

Луиш Фиго, който днес навършва 50-годишна възраст, премина от Барселона в големия враг Реал и в същата година спечели "Златната топка". Събития, които промениха футбола завинаги и оставиха траен отпечатък. Историята е разказвана много пъти и звучи като кошмар за феновете на Барселона, а за тези на Реал е красива приказка.

В онова лято имаше избори за президент в "Белия балет". Очакваше се актуалният ръководител Лоренцо Санс да победи, тъй като Лос Бланкос спечелиха Шампионската лига през 1998-а и 2000 година. Перес, който беше претендентът, имаше златен коз - обеща привличането на Фиго.

Той вече бе постигнал съгласие с екипа на португалското крило, а самият играч бе готов да шокира света, след като бъде платена откупната му клауза от около 60 милиона евро. Перес спечели изборите с 16469 срещу 13302 гласа и стана президент на Реал Мадрид. Фиго го последва на "Сантяго Бернабеу" с еднопосочен билет.

"Директорите в Барселона си мислиха, че блъфирам. След това нещата се случиха. Не ми беше особено комфортно, защото имах своите съмнения и трудни моменти. Не бях убеден, защото не всичко зависеше от мен. Всичко беше много трудно", каза в откровение Перес година след шокиращия трансфер.

Всеки фен на футбола от онзи период помни завръщането на Луиш Фиго на "Камп Ноу". Към играча полетяха запалки, кенчета, пластмасови бутилки, фалшиви банкноти и най-запомнящият се предмет - свинска глава при един от опитите му да изпълни ъглов удар.

От чисто футболна гледна точка португалецът всъщност направи много добър трансфер. Той вече беше спечелил две титли в Ла Лига с каталунския клуб и Купата на Краля. Голямата му цел беше Шампионската лига и тя бе постижима със съотборници като Роберто Карлош, Зинедин Зидан и Раул Гонсалес. Всички те бяха част от триумфа в най-големия клубен турнир през 2002 година.

Преди това първият му сезон с екипа на "белия балет" беше фантастичен. Вкара 13 гола и направи 27 асистенции. В последствие се оказа, че това не е просто случайност, защото в първите си четири сезона постигна по поне 10 гола и 10 асистенции. Бързо си изгради репутация на един от най-вълнуващите и ефективни играчи на планетата. Впечатляваше със скоростта си по крилото, находчивите пасове и силните удари от далечно разстояние.

Фиго продължи да е суперзвезда дори след напускането на испанското първенство през 2005-а. Подписа с Интер, въпреки че се говореше, че има споразумение както с Ювентус, така и с Парма. Отново доказа, че лоялността не е най-големият му приоритет в живота и кариерата. Меко казано.

Когато головете му и асистенциите намаляха в края на онова десетилетие, Фиго реши да се откаже след четири сезона в Интер, като във всичките стана шампион на Серия "А". В 10-годишната си кариера в големия футбол Фиго спечели общо шест титли и осем други трофеи. Не е изненада, предвид че игра в три от най-големите европейски клубове.

Дори играч като него обаче има за какво да съжалява. Той е споделял недоволството си, че не успя да спечели отличие с португалския национален отбор. Беше капитан на селекцията още на 23 и това не се промени в следващите 10 години. Голямото разочарование бе Европейското първенство през 2004-а, когато голямата звезда Фиго и вълнуващият младок Кристиано Роналдо бяха разплакани от най-шокиращия континентален шампион Гърция. И то на "Ещадио да Луж" в Лисабон.

В онзи турнир всичко беше предначертано Фиго да вдигне трофея като капитан при голямото си завръщане в родината. Той беше печелил Европейското първенство при 17-годишните и Световното първенство за младежи от 1991-а, но не успя да повтори успехите в мъжкия отбор.

Въпреки това и до днес Фиго е обичан от милиони португалски фенове и такива на Реал Мадрид.

Тези на Барселона са с малко по-различно мнение...


 

 Николай Петров, Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар