Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2022 г.

Георги Тошев: В архивите на Стефан Данаилов открих неговата чувствителност и чупливост

80-тата годишнина от рождението на обичания актьор ще се отбележи с мащабна програма
 

Незабравимият актьор и политик Стефан Данаилов ни напусна на 27 ноември 2019 година, но остана завинаги на театралната сцена, киноекрана и в парламента.  

80-тата годишнина от рождението му ще се чества с мащабна програма. Тя е под надслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“. Тя ще бъде осъществена и с подкрепата на БНР.

Паметта за Стефан Данаилов успя да обедини много хора, обясни пред БНР журналистът Георги Тошев. Той е автор на няколко книги за големите имена в средите на българския театър. Сега му предстои да издаде втора такава за Ламбо. Участва и в създаването както и на документален филм, посветен на актьора.

Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години на 9-ти декември, затова програма по честването му започва през този месец, обясни Тошев.

„За начало ще направим интересна ретроспекция, организирана от филмотечно кино „Одеон“. Панорамата включва 5-те любими филма на Стефан Данаилов, които той избира сред 150, като особено важни за неговото развитие в актьорската професия. Продължаваме с ретроспекция на най-големите му партньорства – с Виолета Гиндева, Невена Коканова, Цветана Манева и други.“

Филмът „Ламбо от София“ пък е реализиран с подкрепата на Столична община, а премиерата му също ще бъде в рамките на програмата.

На 6 декември в кино „Одеон“ ще бъде представена и новата книга на Георги Тошев, посветена на актьора – „Игра на живот“. Тя е втората, която журналистът пише за Стефан Данаилов.

„Това е възможно най-изчерпателната биография. Използвах личния архив на актьора, който той ми дари малко преди да си отиде. До мен достигнаха негови дневници и писма. В личния му архив аз открих неговата чувствителност и чупливост. Оказа се, че в неговия живот, освен огромната любов на студентите и публиката, е имало много болка и самота. Бил е много нараняван. Но такива големи личности никога не остават от страната на болката и разочарованието, а от тази на доброто и на вярата, че нещо може да бъде променено.


Живеем във време на безпаметност. Свидетели сме на обричането на забрава на хора, които са направили много за България. Моят личен проект, който се нарича „Памет“, започна преди повече от 15 години и ще продължи във времето. Надявам се и студентите ми да се заемат с него след години“, отбеляза още журналистът.

На 9 декември в Народния театър ще бъде изигран спектакъла „Години любов“. Входът за него е символичен, защото Стефан Данаилов е дарявал цял живот. По тази причина, набраните от представлението средства ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата“, съобщи още Тошев.

Георги Тошев

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар