Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2022 г.

Хитрата маневра на Русия превърна Днепър в проблем за Украйна

Недостатъчната подготовка на инженерните и щурмовите части води до факта, че военният персонал не може бързо да премине реката, в резултат на което се превръща в удобна цел за артилерийски удари на руснаците 

 

Миналата седмица руските военни решиха да напуснат град Херсон и да се оттеглят на източния бряг на Днепър. 

Според Викрам Митал маневрата на Русия обещава проблеми за Украйна. Това съобщава Forbes.

„Река Днепър се превърна в проблем за украинското контранастъпление“, твърди авторът на американското издание.

Експертът на Forbes добави, че руските военни са създали многостепенна защита на източния бряг на Днепър. Сега, за да продължат контранастъплението, украинските войски ще трябва да преминат реката, което ще бъде изключително трудно да се направи.

За да премине успешно такава сериозна водна бариера, Украйна трябва да контролира далечния бряг на реката. Там обаче има руски войски, които ще потушат с огъня си всеки опит за преминаване на Днепър. Въоръжените сили на Украйна ще трябва да изградят понтонни преходи за щурмовите отряди в условията на артилерийски удари на противника.

„Въпреки че украинците разполагат с инженерни части с възможности за изграждане на мостове, не е ясно колко добре са обучени“, твърди военният експерт.

Анализаторът обърна внимание на факта, че въоръжените сили на Украйна имат изключително лош опит във форсирането на водни прегради.

По-специално, на 7 май те разположиха понтонен мост през неизвестна река, който бързо бе изведен от строя от руски дрон.

Недостатъчната подготовка на инженерните и щурмовите части води до факта, че военният персонал не може бързо да премине реката, в резултат на което се превръща в удобна цел за противника.

Друг проблем за украинските въоръжени сили е, че те едва ли ще поемат контрола над източния бряг на Днепър преди да започне операцията по изграждането на мост.

Въпреки че някои бойни машини на пехотата могат да се движат през водата, те го правят по изключително ненадежден начин. Техниката най-вероятно няма да стигне до другия бряг. Може би най-големият проблем е огромното количество артилерия, която руската армия е разположила на източния бряг на реката. Днепър ще бъде под постоянно наблюдение от руските разузнавачи и безпилотни летателни апарати.

„Руснаците направиха умен тактически ход, напускайки Херсон“, счита авторът от Forbes, цитиран от News Front Bulgaria


Няма коментари:

Публикуване на коментар