Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2022 г.

Владимир Путин: Западът иска да пренапише световната история, да отслаби Русия и да подкопае суверенитета ѝ

"По време на ВОВ бандеровците се опитваха чрез псевдонационализъм да прикрият своята страхливост и предателство, това е характерно и за дейците в днешна Украйна." 

 

"Опитите на редица държави да пренапишат световната история стават все по-агресивни и имат очевидната цел да разделят нашето общество, да го дезориентират и в крайна сметка - да отслабят Русия и да подкопаят суверенитета ѝ."

Това заяви президентът на РФ Владимир Путин по време на видеоконфернтно заседание на организационния комитет "Победа" - консултативен орган при държавния глава, който отговаря за провеждането на единна държавна политика в областта на патриотичното възпитание и относно ветераните.

"Изкривяването на историята, размиването на ценностите - с тези митове започва разделението на държавите и народите. Такъв сценарий вече бе използван в няколко страни, включително в Украйна", отбеляза президентът.

"Имаше опити същото да се случи и с Русия, но ние навреме и достатъчно твърдо ги предотвратихме", подчерта Путин

"По време на Великата Отечествена война бандеровците се опитваха чрез псевдонационализъм да прикрият своята страхливост и предателство, това е характерно и за дейците в днешна Украйна", изтъкна президентът.

По думите му и в РСФСР "е имало подобни дейци, които са прикривали своето предателство с различни псевдонационални интереси, борба с комунизма и т.н. Сега няма да напомням имената им", добави Путин.

Като цяло, подчерта Путин, сега се предприемат много опити да се фалшифицира историята, за да се "създаде съответна атмосфера в текущата политика", да се скрие участието в престъпленията на нацистите и "да се създадат предпоставки за нови агресивни действия, включително и срещу нашата страна".

"За нас е важно да разобличаваме тези опити, да показваме истината - хубава, лоша, но обективна информация. И самите ние още веднъж да се убедим и да разберем, и да оставим тази истина за бъдещите поколения", подчерта държавният глава.

По думите му, прави се немалко за увековечаване на паметта на героите, но трябва да бъде направено още повече и трябва да бъдат върнати към живот историческите документи.

"Заявките на Мариупол и Мелитопол на получаване на званието "Град на воинската слава" изтъкват общността на историческата ни памет", заяви Путин по време на заседанието.

"Обръщам внимание, че в списъка на градовете, представени от Руската академия на науките, има градове от новите субекти на федерацията. това още веднъж подчертава единството на нашето историческо пространство", изтъкна той, цитиран от Epicenter.bg.

Предложението за удостояването на Мариупол и Мелитопол със званието "Град на воинската слава" направи в свой доклад ръководителят на РАН Геннадий Красников. Той предложи също така да се присвои звание "Град на трудовата доблест" на Горловка и Луганск.

Путин припомни, че процесът по присвояване на звание "Град на воинската слава" е приключил през 2015 г, с него са удостоени 45 руски града.

"Сега в състава на Русия се върнаха 4 региона, където по време на Великата Отечествена война са се водили тежки боеве. Мъжеството и себеотрицанието, проявени там от воините на Червената армия, изиграха огромна роля за победата над нацизма", изпъкна Владимир Путин. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар