Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2022 г.

Каква е разликата между интимност и близост?

Защо двете понятия означават коренно различни неща


Връзките неслучайно се наричат така – партньорите в тях изпитват някаква степен на близост и интимност, която ги свързва на различни нива. 

Много хора може би погрешно смятат, че близост и интимност са синоними и са взаимозаменяеми понятия, когато става дума за връзки. Съществуват някои разлики в смисъла на двете понятия, които разграничават степента на емоционална обвързаност между партньорите.

Оттук идва и въпросът дали можете да сте интимни с някого, с когото не сте близки и обратното?

Отговорите на този въпрос показват колко съществени всъщност са разликите между близост и интимност.

Партньорите могат да са интимни без да са особено близки. Това важи за връзки на повърхностен начален етап или при такива, които са базирани предимно на секса и физическото привличане. Близост се развива на по-късен етап, когато партньорите се опознават по-дълбоко, разкриват истинската си същност, свалят маските.

При интимността има известна степен на мистерия, загадъчност, породени от факта, че партньорите не се познават на толкова дълбоко ниво, както е при наличието на близост помежду им.

При връзки, базирани на интимност, съществуват висока степен на тревожност, ниска предсказуемост, предизвикани от изненадващите новости, които научаваме за партньора си. При близостта се наблюдават обратните феномени – висока предсказуемост, комфорт, дълбоко познаване, ниска тревожност и степен на риск.

Това обяснява доктор Том Мъри, брачен консултант и сексолог, цитиран от yourtango.com. Неговите изследвания разкриват, че между близостта и интимността съществуват колкото сходства, толкова и фундаментални различия.

Близостта, според него, е важен компонент на всяка дългосрочна връзка. Тя е характерна и за брака. Необходима е, защото създава усещане за безопасност, приемане, сигурност, които допълнително подхранват ангажирането в едно моногамно дългосрочно партньорство.

В доста случаи обаче, близостта може да нарасне дотолкова, че да измести интимността, както се случва в много дългосрочни връзки и бракове. С течение на времето партньорите стават все по-близки, стараят се все по-малко във връзката, а това води до отдалечаване от интимността и понякога се стига до обикновено приятелско съжителство.

Ако интимността изчезне напълно, връзката може да бъде поставена в риск от разпад. Близост без интимност в отношенията прави връзката монотонна, скучна, без вълнение и новост.

Кои са основните разлики между близост и интимност, според доктор Мъри?

1. Близостта означава да играете на сигурно.

За много двойки, особено онези с деца, съжителството и грижите се превръщат в основен приоритет. Редките моменти, в които остават насаме обикновено ги тласкат към пресъздаване на познати модели – ходене на ресторант, на кино, разходка в парка или пиене на кафе в любимо кафене. Всичко това предполага рутина, действие по инерция, което измества приключението, тръпката и вълнението, които съществуват при връзките, базирани на интимност.

2. Интимността означава любопитство.

Когато сте интимни с някого, но не сте станали толкова близки, както е в напредналите фази на връзката, любопитството е водещ фактор. Все още другият човек ви е интересен. До голяма степен действията му са непредсказуеми, което ви изненадва и държи интереса ви.

3. Близостта е рутина.

Близостта предполага рутина във всичко, в цялото ежедневие, дори в леглото. Знаете точно какво възбужда партньора ви, знаете къде точно да го докоснете, той пък го очаква от своя страна. Всичко това е едновременно и хубаво, и не толкова, защото тръпката полека-лека се губи, понякога дори изчезва напълно.

4. При интимността вашите лични желания взимат превес.

Много често в брака и дългосрочните връзки, където близостта е нараснала значително, компромисите и преглъщането на различията са налице, за да се запази мирът и щастието във връзката. Докато при интимността в началните етапи на отношенията онова, което е от първостепенно значение са собствените желания.

5. При близостта често фантазиите остават неизказани.

Когато сте интимни, вероятността да проявявате спонтанност в сексуален план е по-голяма. Докато ако сте вече много близки и сте прекарали дълго време заедно, сте по-склонни да запазите фантазиите за себе си и да не ги споделите с партньора си заради неудобство. Странен парадокс е, че колкото по-близки стават хората, толкова повече нараства степента на прикритост на фантазиите заради неудобство и свян.


Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар