Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2022 г.

Микеле Плачидо – баща за пример

Главната роля в сериала „Октопод“ превръща актьора в звезда от световна величина

 

 

Киноманите у нас са развълнувани – актьорът Микеле Плачидо, смелият и неподкупен комисар Корадо Катани от поредицата „Октопод“, пристига у нас на 19 ноември. 

Той ще представи в зала 1 на НДК най-новия си филм „Сянката на Караваджо“ на 36-ото издание на Киномания, броени дни след световната му премиера.

Плачидо е режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли в биографичната историческа драма. В актьорския състав участват още Рикардо Скамарчо (Караваджо), Луи Гарел (Сянката), Изабел Юпер (Костанца Сфорца Колона), Микаела Рамацоти (Лена Антониети), нашумелият рапър Тедуа (Чеко). Самият Микеле Плачидо се превъплъщава в ролята на кардинал Дел Монте.

Това ще бъде първата прожекция на лентата извън Италия след премиерата й на 18 октомври на Международния кинофестивал в Рим. Тя ще изпревари предстоящата през декември гала премиера в Лувъра. Софийската публика ще има възможност да се срещне с италианската звезда на живо преди прожекцията. Визитата на незабравимия комисар от „Октопод” у нас се осъществява с помощта на българина Красимир Иванов, който работи като кастинг режисьор за италиански продукции. Това е второто идване на Плачидо у нас. Предишното е било преди 20 години за минисериала „Сорая“, част от който е сниман у нас.

Действието в италианско-френската копродукция „Сянката на Караваджо“ се развива през 1600 г. Виртуозният художник Микеланджело Мериси (Караваджо) се бунтува срещу догмите на църквата, която диктува как да бъдат изобразявани религиозните сюжети. Той е осъден на смърт за убийството на свой съперник в любовта и е подал молба за помилване. 

След като го информират, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, папата разпорежда на свой агент, известен като Сянката, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава да бъде помилван. Именно през погледа на агента (Луи Гарел) е описана личността на живописеца, когото мнозина наричат „прокълнатия гений“.
В основата на филма стои истинската история на художника, чийто край и до днес остава мистерия. Осъден, той бяга от Рим. Заедно с него изчезват и картините му, донесени като благодарност за помилването му. Тялото му така и не е намерено, затова Плачидо си позволява да направи свой прочит на историческите събития.

„Сянката на Караваджо“ е 14-ият филм, режисиран от Микеле Плачидо. Продуцент на лентата е неговата съпруга Федерика Винченти. Досега 76-годишният актьор се е снимал в повече от 130 филма и сериала. В България освен с ролята си в „Октопод“ (от 1984 до 2001 г.), е познат от „Един мъж на колене“ на режисьора Дамяно Дамяни (1979), „Живи легенди“, „Сорая“, „Непознатата“, „Сицилианска връзка“, сериала „Почти идеален баща“.

Блестящата си кинокариера Микеле Плачидо съчетава с грижата за голямата си челяд. Актьорът се радва на пет деца. Три от тях са от втората му съпруга, актрисата Симонета Стефанели, която участва в „Кръстникът“. Това са порасналите вече Виоланте, също актриса (46 г.), Микеланджело (32 г.) и Брено Марко (31 г.) 34-годишният Иниго пък е от извънбрачната връзка на Плачидо с актрисата Вирджиния Александър през 1988 г. В младостта си неизвестният още актьор има краткотраен брак с Илария Леци, от който няма деца.

С Федерика Винченти, майка на петото му дете – Габриеле (16 г.), се запознават, когато тя е 18-годишна. Току що е напуснала провинцията и се е преместила в Рим, за да учи в театрална академия. Имат 37 години разлика, заради което родителите й са скандализирани, а обществото ги одумва дълго време. Още в началото на връзката им Федерика забременява с момиченце, но то умира след предизвикано в шестия месец раждане по медицински причини. По време на 10-годишното съжителство с Микеле се ражда синът им, а сключват брак през 2012 г., когато таткото е на 66, майката – на 29, а детето – на 6 години. Малкият Габриеле се радва на любовта на тримата си братя и на сестра си, която е с четири години по-голяма от майка му. Всички се събират по време на празници, включително бившите съпруги. Впрочем, фамилията Плачидо се превежда като „спокоен“.

Започва с роли на любовник

Микеле Плачидо започва кариерата си с роли на изкусен любовник. Много скоро той решава да изостави блудкавите истории и дори има намерение да се посвети само на театъра, ако не му предложат нещо по-сериозно в киното. Така се снима във военна драма и няколко криминални трилъра. Точно по това време се появява предложението за „Октопод“, главната роля в който превръща актьора в звезда от световна величина. Неслучайно сериалът се задържа само още два сезона след смъртта на комисар Катани. 


Персонаж извън времето

Караваджо, който Плачидо поставя на сцената, е художник, прокълнат с абсолютен талант, бунтар без причина, принуден да се изправи срещу тревожните последици от безразсъдния живот със своите жени и демони, в които гениалността и безразсъдството съжителстват, за да ни подарят един персонаж извън времето, един очарователен и универсален образ.

Федерика Винченти, съпруга, продуцент на „Сянката на Караваджо“

Дава 100 процента от себе си

През първия снимачен ден с Микеле в Монако се изля невероятен дъжд и трябваше да решаваме какво да правим, тъй като всички сцени бяха външни. Той казваше: „Ники, хайде да снимаме - ти си написал прекалено много текст, аз това нещо не мога да го изиграя за един ден“. Защото аз исках да изчакаме. Втория ден пък му беше рожден, много хора му се обаждаха и започна да се уморява. Но държа да отбележа, че по време на всички дубли Микеле Плачидо даваше 100 процента от себе си. Дори когато си личеше, че е уморен и му е трудно. Той е голям, неслучаен актьор и това се усеща във филма.

Ники Илиев, сценарист и режисьор на „Живи легенди“

В началото ми се дуеше

Това че бях много известен в България, не означаваше нищо за Европа. Пристъпих доста амбициозно към новия си ангажимент (ролята на Нуцо Марчиано в „Октопод“ – б.а.) Срещах изключителни актьори. С Микеле Плачидо снимахме и в „Рекет”. В началото ми се дуеше страхотно. После дойдохме в България и нещата се промениха. Като слязохме от самолета, журналята веднага ми се нахвърлиха. А Микеле, завалията, мислеше, че са дошли заради него.

Стефан Данаилов, актьор (1942-2019)



Славяна Манолова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар