Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2022 г.

„Кристалната нощ“ – повратна точка в антиеврейската политика на Третия райх

След нощта на погромите нацисткият режим принуждава еврейската общност да плати "изкупление" от 1 милиард марки

 

 

Нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година е повратна точка в плановете на Национал-социалистическата партия за така нареченото „окончателно решение на еврейския въпрос“.

Събитията са известни като „Кристалната нощ“ или „Нощта на счупените стъкла“.

Предисторията

Антисемитските настроения в Германия при управлението на националсоциалистите ескалират.

В края на октомври 1938 година около 17 000 полски евреи са насилствено депортирани от Германия през полската граница. Сред тях е и семейство Гриншпан от Хановер. След този акт в Париж техният 17-годишен син Хершел извършва атентат в посолството на Райха, като стреля по дипломата фон Рат. Няколко дни по-късно фон Рат умира от раните си.

Това е само поводът за бруталните събития през ноември.

Историците отчитат днес, че управляващата върхушка отдавна преследва реализирането на плана си за отнемане на имуществото на евреите и особено на еврейските предприятия, с което да се финансира въоръжаването на Германия, пише Epicenter.bg.

Решението

В някои региони погромите започват още на 7 ноември, но решаващият сигнал е даден два дни по-късно, когато ръководството на нацистката партия провежда свое традиционно събрание в Мюнхен, отбелязвайки неуспешния опит за преврат от 1923 година. Точно по време на сбирката идва новината за смъртта на фон Рат. Хитлер обсъжда случилото се с министъра на пропагандата Гьобелс, който пък я свежда до присъстващите партийни функционери. С това се дава зелена светлина за „спонтанните“ акции, провокирани от „народния гняв“.
Партията остава зад завесата, а в полунощ акциите започват, докато полицията безучастно наблюдава случващото се.

Акцията

Членове на SA (Sturmabteilung) излизат по улиците на Райха. Погромите се извършват и на територията на анексираната Австрия и окупираната част от Чехословакия.

Развихря се невиждано до този момент насилие – витрините на еврейските магазини са счупени, огромна част от тях са плячкосани, осквернени са еврейски училища, домове, болници, гробища.

Синагогите в Германия са в пламъци. Започват и първият масов арест на евреи.

Обобщено във факти:


По време на погрома около 30 000 мъже от еврейски произход са събрани и отведени в концентрационни лагери, без да има друга причина освен тяхното вероизповедание. Стотици от тях намират там своята смърт.

Убити или тласнати към самоубийство са близо 400 души.

Унищожени са над 1400 синагоги и места за молитви, както и около 7500 магазини и домове.

След нощта на погромите нацисткият режим принуждава еврейската общност да плати "изкупление" от 1 милиард марки. Приети са редица антиеврейски закони и разпоредби.


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар