Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2022 г.

Продължава задкулисното пазарене между американци и руснаци

Зеленски е тотално извън преговорната игра и е само „кух резонатор“ 

 

След посещението в Киев на Съливан, съветник на Байдън стана ясно, че американците оказват натиск на Зеленски да преговаря с Путин. 

В глобалната мрежа се разпространяват множество версии около вече „договореното“ между американци и руснаци. В нашите медии бяха лансирани крайните украински варианти на „споразумението“ като вече постигнато по анонимни канали. Което не отговаря на истината. 

Във всички случаи риториката на Зеленски се промени. Той вече е готов за преговори с Путин. Според някои източници Съливан е предложил на Киев чернова на обсъжданията с Кремъл, която трябва да стане основа за някакъв нов Минск/Истанбул/Рияд. В документа (по непотвърдени данни!) Херсон се оставя на украинците, фронтът се установява по Днепър, замразява се линията на съприкосновение в Запорожка, Донецка и Луганска области. Украйна получава електричество от Запорожката АЕЦ като прекратява да обстрелва нейната критична инфраструктура с ракети. Западът отделя кредит от 50 млрд долара и част от руските конфискувани активи в западни банки за възстановяване на Украйна. Киев получава модерни системи ПВО, артилерийски установки и танкове. 

Изброените по-горе предполагаеми условия за прекратяване на войната представляват пълна капитулация на Кремъл. Но това е само украинска версия, която у нас се лансира като вече договорена и предстояща за изпълнение. 

Считам, че до този момент продължава задкулисното пазарене между американци и руснаци, което не е приключило. Зеленски е тотално извън преговорната игра и е само „кух резонатор“. САЩ се интересуват преди всичко от гарантиране на неупотребата на тактическо или стратегическо атомно оръжие от Кремъл на американска територия. Зеленски се е опитал да потърси подкрепа от Риши Сунак, но британският премиер е отказал да говори с украинския президент. Твърди се, че американците са заплашили Зеленски, че ако не се съобразява с дадените от тях указания ще бъде дадена публичност на злоупотребите със западната помощ. 

Според МИ6 руснаците се готвят в момента да нанесат бързи флангови удари срещу ВСУ, което напълно разбива версията, че има вече някаква фиксирана договорка.  Киев разчита на разногласията между републиканците след 8 ноември, които могат да запазят пълния обем на получаваната военна и финансова помощ от Незалежната. Последните доставки на няколко различни модели западни системи ПВО в Украйна няма да променят радикално ситуацията. Повечето от тях са достатъчно стари и свалени от въоръжение. Освен това няма обучени оператори, а тяхната поддръжка изисква сериозна логистична база. 

Засега може да се предположи, че демократите с предизборна цел натиснаха Зеленски да води мирни преговори с Кремъл. Но е несериозно да се счита, че след 8 ноември ще станем свидетели на радикална промяна в позицията на Вашингтон. Даже при надделяване на републиканците в Сената и Камарата на представителите. 

Да напомня. На законодателно ниво Киев затвори всички възможности за преговори с Кремъл. Освен това озвучените публично условия на Зеленски за преговори с Путин са абсолютно нереалистични и неприемливи за Москва. 

Сраженията по фронтовете продължават с пълна сила.


 Боян Чуков

Няма коментари:

Публикуване на коментар