Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2022 г.

Георги Димов: Повече армия, повече полиция, плюс горски и местни жители на помощ по границата!

"Сега се кърпи това телено съоръжение, но трябва да помислим за изграждане на нещо по-сериозно." 

 

"Между България и Турция има изградени звена за координация по линия на областните управи. Тези канали са били задействани. Целта е да се изясни обстановката."

Това поясни в интервю за БНР Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, след фаталния инцидент в района на българо-турската граница, при който бе прострелян 30-годишен граничен служител.

Димов очерта няколко версии за случилото се. Първият вариант - извършителят/извършителите да са мигранти. На следващо място - да са трафиканти на мигранти, които могат да бъдат както чужди, така и български граждани. Третото - произвелите стрелбата да са трафиканти на наркотици, оръжие или други лица, замесени в терористични действия. Като четвърти вариант бившият консул посочи стрелба от страна на турски военнослужещ или полицай, което обаче по думите му е "твърде малко вероятно".

"Най-вероятно или са трафиканти, или са каналджии. Не ги спираме. Това е проблемът."

"На първо време, в тактически план - със сигурност повече армия, повече полиция, плюс горски служители и местни жители, които да бъдат ангажирани. Да имат нужната подготовка като защитници на границата. Не ме разбирайте да ги сложим като пушечно месо на границата. Могат да бъдат използвани като познавачи на терена", заяви Георги Димов. Той допълни, че турската граница се охранява от военни, а не от полицаи.

"Сега се кърпи това телено съоръжение, но трябва да помислим за изграждане на нещо по-сериозно - бетонна стена", коментира бившият консул в Одрин.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар