Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2022 г.

Моника Белучи - Жена мечта

“Не мисля, че щях да имам кариерата, която имам ако разчитах само и единствено на красотата. Режисьорите не те търсят заради външния вид, а заради таланта.”

 

 

Киното все още не е само безмозъчни супергеройски инфантилщини и постмодерни трансджендър трансгресии. Все още има красота и класа. 

Време е българската публика да си припомни едно от олицетворенията на елегантния екранен еротизъм – Моника Белучи. Най-новият филм с италианската богиня идва на Киномания и ще има няколко прожекции в края на ноември и началото на декември. Заглавието е „Суша“.

Вечният град Рим е център на събитията в тази творба на режисьора Паоло Вирдзи. Филмът показва как се променят съдбите на неколцина коренно различни обитателите на прочутия полис, техните навици и начин на живот в условията на продължителна суша – три години без капчица дъжд.

На 58 години Моника Белучи продължава да е възбуждащо въплъщение на идеала за сочна и съблазнителна италианка, материализиран още от Фелини в средата на миналия век. Белучи пробива като модел и бързо се ориентира към киното. Създава запомнящи се образи във френски филми като „Доберман” и „Апартаментът”, после покорява Холивуд с „Дракула”, а в родината си Италия триумфира като „Малена”, станал световен хит.

Моника Белучи експериментира с „Необратимо” и играе Мария Магдалена в мегахита на Мел Гибсън „Страстите Христови”, където си партнира с българите Христо Шопов и Христо Живков. Белучи беше едно от хубавите неща и в продълженията на „Матрицата”. А на 50 години стана най-възрастното „момиче на Бонд” в историята на филмите за 007 в “Спектър” от 2015-а.

Тя много добре знае колко ценна е нейната красота и говори свободно за ролята си на световен секс-символ.

„Пристигнах в киното от фешън средите. Това е двоен проблем - красив външен вид и кариера на подиума. Абсолютна гаранция, че ще те смятат за глупава в другите ти начинания. Но красотата е като маска, която трябва да бъде свалена, за да се покаже истинското аз и да стане ясно, че има нещо зад лъскавата опаковка, нещо отвъд бляскавите корици”, споделя звездата.

Тя е наясно, че нейният външен вид вдъхновява множество форми на любопитство. В този контекст Моника обича да цитира Оскар Уайлд, който е казал, че красотата трае само пет минути ако не можеш да задържиш това любопитство. 

“Не мисля, че щях да имам кариерата, която имам ако разчитах само и единствено на красотата. Режисьорите не те търсят заради външния вид, а заради таланта”, добавя Белучи.

Днес тя знае, че няма нужда да се доказва. Наскоро получи и наградата „Давид на Донатело” - италианския еквивалент на статуетката „Оскар” - за цялостно творчество. Президентът на италианската филмова академия Пиера Детасис описа кариерата на Белучи като “блестяща и мъдра” и акцентира върху „обожанието, което френското кино изпитва към нея”. Спорно е в коя страна тя е по-голяма звезда. Белучи има почти равен принос към филмовата красота през последните десетилетия и в Италия, и във Франция.

Но за милиони тя винаги ще си остане приказната красавица от „Малена” на Джузепе Торнаторе, излязъл по кината точно през 2000-ата година и окончателно превърнал Белучи в световна секс сензация от големия екран.

„Никога не гледам един филм два пъти. Понякога се връщам към своя роля след много години. Така направих с „Малена” и беше забавно изживяване. Но трябва да минат наистина години, защото ми е толкова трудно да съм обективна. Освен това ми доскучава да се гледам”, разказва Белучи.

Най-скандалната секс сцена

Моника Белучи обича да рискува. Преди точно двадесет години тя шокира света с участието си в скандалния арт трилър с елементи на хорър „Необратимо” на провокатора с камера Гаспар Ное. Белучи игра заедно с тогавашния си съпруг Венсан Касел.

Най-противоречивата сцена показва как тя е изнасилена анално от брутален рецидивист в един кадър, продължил без прекъсване близо 10 минути. И до днес се говори за скандалната сцена и безупречната игра на Белучи в „Необратимо”. Но по време на премиерата в Кан стотици зрители напускат салона възмутени.

 

Преди нея скачах от момиче на момиче

Преди да я срещна, нямах много дълготрайни връзки. Скачах от момиче на момиче. Тя беше първата ми голяма и истинска любов. Останах с нея 15 години, за което винаги ще съм благодарен.

Срещнахме се по време на снимките на “Апартаментът”. Не исках да започвам връзка с колежка, но така се случи. После направихме заедно още девет филма.

Тя е от години под светлината на прожектора. Научи ме да не се взимам твърде на сериозно. Научи ме да съм спокоен. Да не контролирам всичко. Тя е успешна не защото е красива, а защото е брилянтна актриса.

Венсан Касел, актьори бивш съпруг на Белучи


Помня я още от „Дракула“ на Копола

Белучи беше като видение в “Матрицата 2”. Тя може би остана най-запомнящото се нещо във филма. Помня я още като работихме заедно в „Дракула” на Копола. Тогава още не беше известна актриса, но аз знаех, че ще стигне далече. Тя носи нещо специално в себе си и публиката го усеща.

Винаги ще се радвам да работя пак с нея.

Киану Рийвс, актьор и продуцент

 
Остарява невероятно красиво

Моника Белучи успя да стане лице на европейското кино. Тя е един от малкото успешни модели с истинска кариера в седмото изкуство. С „Малена” успя да стане световна звезда и идеал за жена. Тя играе на френски, италиански, английски. Има едновременно европейско и космополитно излъчване. И остарява невероятно красиво.

Марк Кремод, филмов критик



 Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар