Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2022 г.

Двоен шамар от Брюксел - някой да е изненадан?

Разграден двор, в който липсата на държавност гарантира разцвета на поръчковата безнаказаност в политическата, административната и съдебната сфери

 

 

Европейската комисия препоръчва прекратяването на мониторинга върху правосъдието в Румъния. 

Според последният доклад за страната напредъкът в борбата с корупцията от другата страна на Дунав е необратим и гарантира правовия ред в страната. А румънските власти с пълно право очакват премахване на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде последвано от присъединяване към Шенген.

У нас процесът е обратен. През 2019 г. излезе последният доклад за България, в който с обичайния новоговор беше написано, че нещо като напредък има, но без реални резултати при корупцията по върховете на властта. Тогава Еврокомисията обяви, че ще продължи с докладите за Румъния, а управляващите го изтълкуваха като края на мониторинга над България. Което се оказа кьорфишек, отречен няколко месеца по-късно от Брюксел. Просто въведоха подобен механизъм за всички страни членки, зад който на нашите им се ще да се скрият. 

Ако към днешна дата трябва да назовем най-нелепото нещо в тази страна, то е граченето на управленската номенклатура у нас и в Европарламента, че нямало нужда от мониторинг и трябвало незабавно да ни пуснат в Шенген. Да твърдиш това след повече от три десетилетия престъпен преход, в който се прави точно обратното на онова което правят успешните източноевропейски страни, е тежка форма на психопатия. А да твърдиш това точно сега, когато усещането за корупция достига шокиращи висоти, е пълна загуба на морал и разсъдък.

Какво стана с твърдото "не" на Нидерландия, която била сама в Европа и се опъвала за приема ни, за да решава вътрешнополитически проблеми? Пък то не била никак сама, ами редом с Австрия и Швеция. За другите като Германия и Франция се досещаме, просто не го огласяват от политкоректност или партийно-политически съображения. А който се прави на луд, не ще да е от единия патриотизъм.

Ако пък някой се чуди какво толкова е станало, че след всички процеси срещу властта в Румъния от последните две десетилетия да оценяват толкова високо антикорупционния напредък на страната, припомняме.  Румънският парламентът прие, а президентът утвърди новите закони за правосъдието, които преуреждат организацията на съдебната система, статута на съдиите, прокурорите и Висшия съвет на магистратурата.

Оценката на всички е, че те осигуряват законодателна рамка, която "напълно съответства на европейските стандарти". И че са постигнатото е резултат от колективна работа и безрезервна политическа подкрепа от страна на управляващата коалиция. А най-важното: „Това е послание към съдебната система, че както изпълнителната, така и законодателната власт приемат много сериозно въпроса за правосъдието на европейско равнище!“.

У нас пък се пишат закони само за усвояване на парите по плана за възстановяване. Разграден двор, в който липсата на държавност гарантира разцвета на поръчковата безнаказаност в политическата, административната и съдебната сфери. Чиято гарантирана независимост е на първо място от закона и отговорността за погазването му. Докато напредваме на празни приказки, грабежът продължава, а задкулисието обръща институциите на бащиния, докато реди коалиции и кабинети. 


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар