Зима

Зима
Пролет

22 декември 2022 г.

Мария Захарова: Военните разходи на САЩ за помощ на Украйна са 45 милиарда долара

Според Захарова обстрелът на офиса на МКЧК е "естествен резултат от безразборния обстрел на цивилния сектор, практикуван от киевския режим в продължение на много години в Донецк".

 

"От сумите, които се отпускат под формата на финансова военна помощ за Украйна, на САЩ се падат 45 милиарда долара, а на държавите от ЕС - 28 милиарда долара."

Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг в четвъртък, съобщават руски медии.

"Онзи ден в Конгреса на САЩ беше внесен законопроект за бюджета на страната за следващата 2023 г. Той включва отпускането на почти 50 милиарда долара за помощ на Украйна, значителна сума от американските бюджетни кредити ще отидат за военни нужди. По-специално, да подкрепи този законопроект, пристигна президента на Украйна Володимир Зеленски", допълни Захарова.

"Обстрелът на офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Донецк от украинските въоръжени сили е друг пример за нарушаване от страна на Киев на международното хуманитарно право. Тези престъпни деяния не могат да бъдат квалифицирани по друг начин освен като не само грубо незачитане от страна на киевските власти на нормите на международното хуманитарно право, но и като цинично нарушение на общопризнатия специален статут на Международния комитет на Червения кръст, залегнал в Женевски конвенции, като авторитетна, неутрална организация с изключително хуманитарен мандат", заяви Захарова.

"Разбира се, ние вярваме, че международната хуманитарна общност не трябва да остави подобни варварски действия без внимание. Руската страна изразява своята солидарност с комитета, призовавайки го настойчиво да изисква от Киев да спазва международното хуманитарно право", каза Захарова, цитирана от Cross.bg.

Според Захарова обстрелът на офиса на МКЧК в нощта на 20 декември е "естествен резултат от безразборния обстрел на цивилния сектор, практикуван от киевския режим в продължение на много години в Донецк". 

"А напоследък това "настъпление" на украинската страна рязко се засили", посочи тя.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар