Зима

Зима
Пролет

1 декември 2022 г.

Песимизмът към възможностите за развитие на България тласка младите към емиграция

Хора с ниско, но и много високо образование са сред потенциалните емигранти, тъй като възможностите и пред двете групи у нас остават малки 

 

„Проблемът при младите хора, готови да емигрират, е, че са песимистично настроение към потенциалното развитие на държавата.“ 

Това заяви за Радио Стара Загора доц. д-р Диана Бакалова – ръководител на проект, натоварен с анализа на причините, които тласкат младите към напускане на България. 

Изводът е част от изследване сред 1 200 млади хора у нас на възраст между 18 и 35 годишна, проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН. 

Бакалова посочи още, че хора с ниско, но и много високо образование са сред потенциалните емигранти, тъй като възможностите и пред двете групи у нас остават малки. Тя очерта профила на хората, които решават да напуснат България.

По думите на доц. д-р Диана Бакалова добрата новина от проведеното изследване е, че днес сред младите хора преобладава негативната нагласа за емиграция. В резултат на пандемията броят на напусналите България през 2020 г. рязко спада на 6 649 при близо 40 000 през 2019 г. През 2021 г. обаче отново броят на емигриралите българи тръгва нагоре.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар