Зима

Зима
Пролет

10 декември 2022 г.

Спецоперацията срещу дрогата: бело, бело, чак прозрачно

Всичко ще приключи по старому - кампанийният шум ще затихне, статистиката ще продължи да бълва бравурни данни, а "белото" ще си тече по мед и масло по отработените канали 

 

В дните между категоричните заявки на Нидерландия и Австрия да не ни отворят вратите за Шенген и последвалото гласуване в Съвета „Вътрешни работи и правосъдие" на присъединяването на България към свободната зона, МВР и прокуратурата с фанфари и тъпани обявиха мащабни спецоперации на територията на цялата страна. 

Ентусиазмът им бе толкова голям, че е чудно как не пренесоха действията си по земното кълбо, в търсене на де що има скрит български престъпник.

Най-странното е, че и вътрешното  министерство, и ведомството на главния прокурор Иван Гешев се втурнаха да громят една доста сенчеста област от организираната ни престъпност - разпространението на наркотици. А подминаха мълчаливо доста по-потайната сфера, каквато е трафикът на дрога, който се влива в България така, както Дунав в Черно море.

Странно е по една причина - нито Нидерландия, нито Австрия споменаха, че единият от мотивите им да ни стопират е очевидно богатия и разнообразен пазар на наркотици у нас.

Големият проблем, за който говориха и двете страни, е напливът на нелегални мигранти и състоянието на сигурността по българо-турската граница като външна граница на ЕС.

Гешев и МВР обаче тръгнаха на нож срещу наркоразпространението. И по отколешна традиция се спукаха да се рекламират като основни борци с този вид престъпност, докарвайки българина до шизофренно раздвоение кой е по-по-най...

Главният прокурор Иван Гешев припомни най-добрите години на някогашният МВР-шеф Цветан Цветанов, който се изявяваше като кръстник на помпозните акции на министерството му. Обвинител № 1 даже надмина Цветанов, обявявайки старта на специализираната операция "Бяло" срещу наркоразпространението, очевидно намеквайки за кокаина, който е дрога №1 сред богатите е по-популярен сред търговци и клиенти просто като "бело".

"Прокуратурата от месеци, по мое разпореждане, извършва анализ на досъдебни производства, свързани с разпространение на наркотици с приоритет разпространение на наркотични вещества около училищата с оглед активизиране на работата по тези дела и постигане на резултати, каквито българските граждани очакват.

В продължение на повече от месец, освен тази организация, се създава и координация по места със структурите на МВР за постигане на реални резултати в противодействието на разпространението на наркотични вещества. Във вчерашния ден разпоредих на административните ръководители активизиране на работата по досъдебни производства на производство в Прокуратурата в съдействие и координация с МВР и предприемане на необходимите действия, свързани с привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани достатъчно доказателства"
, така Гешев обяви началото на поредния кръстоносен поход срещу дрогата.

"В Прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще констатира и разкрие МВР в днешния ден. Освен това, приоритетно в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици по дела на производство както в МВР, така и от следователи. Разпоредена е и специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Прокуратурата ще работи приоритетно по случаите, които бъдат установени от МВР", заяви още главният прокурор.

МВР не остана по-назад и чрез главния си секретар Петър Тодоров обяви старта на мащабните си действия срещу разпространението на дрога. Тодоров разкри, че спецоперацията "Бяло" е стартирала в полунощ във вторник по негова заповед и включва над 3000 служители на полицията, жандармерията и служители на "Гранична полиция".  А служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че операциите и акциите ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко.

На втория ден на операцията стана известно, че са задържани 252-ма души, образувани са 220 бързи и досъдебни производства, проверени са стотици адреси, установени са 10 лаборатории и оранжерии за наркотици.

Докъде ще стигнат в надуването на фанфарите Гешев и МВР, не е ясно. Но по размах и медийно отразяване, спецоперацията "Бяло" и апологетите й, започват да приличат на спецоперацията по пътищата, стартирала заради обществения шум по повод инцидентите с дрогирани шофьори в столицата.

Двете операции са еднакви като две капки вода. Приликата със сигурност ще бележи и резултатите от тях. Заслужава си да отбележим очевидният кампаниен характер и на двете операции, водещ до вдигането на много шум, изобилни медийни изяви на кого ли не и в крайна сметка постепенно затихване и връщане към нормалното русло. Доколкото е нормално по пътищата ни непрекъснато да фучат дрогирани и пияни шофьори, оставащи безнаказани.

Да припомним, че за първите 6 месеца на 2022 г. в Софийската районна прокуратура (СРП) са били образувани 435 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици. Скокът е очевиден, защото за същия период на 2021 г. са образувани общо 360 досъдебни производства за шофиране на пияна или дрогирана глава.

За същия период на 2022 г. са внесени 283 обвинителни акта спрямо пияни и/или дрогирани шофьори, докато за първото шестмесечие на 2021 г. са внесени само 192 обвинителни акта.

През периода януари - юни 2022 г. са били осъдени 350 лица за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, 324 обвиняеми са лишени от право да управляват МПС за определен срок, а на част от осъдените са наложени и глоби в размер на 28 910 лева.

По данни на прокуратурата, от началото на годината са били образувани над 4000 досъдебни производства срещу пияни и дрогирани шофьори, внесени са над 1800 обвинителни акта и са наложени близо 8500 наказания. Прави впечатление обаче, че най-много - около 3000 - са условните присъди, следвани от 1700-те глоби.

И още нещо - кой знае защо, прокурорска статистика за прекратените досъдебни производства няма. Така че изводът е ясен - наказанията за шофиране след употреба на дрога са прекалено леки, за да се стресне някой.

Освен това, не е ясно защо МВР и прокуратурата се вдигнаха на поход срещу наркоразпространението едва сега. Пълна мъгла е и въпросът "Откъде идва дрогата, продавана масово на българския пазар?"

Що се отнася до количествените резултати от спецоперацията "Бяло", едва ли всички онези 25-има арестувани при провеждането й, ще се озоват на подсъдимата скамейка.

По-скоро всичко ще приключи по старому - кампанийният шум ще затихне, статистиката ще продължи да бълва бравурни данни, а "белото" ще си тече по мед и масло по отработените и известни от години канали.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар