Зима

Зима
Пролет

5 декември 2022 г.

Смут след изказване на Еманюел Макрон за гаранции за сигурността на Русия

Макрон заяви, че е обсъдил бъдещия ред на европейската сигурност с американския президент Джо Байдън

 

 

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда.

В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите". Макрон каза, че е обсъдил бъдещия ред на европейската сигурност с американския президент Джо Байдън по време на скорошното си посещение в САЩ. 

"Това означава, че една от съществените точки - защото (руският) президент (Владимир) Путин винаги е казвал това - е страхът, че НАТО идва пред вратата му, (страхът) от разполагането на оръжия, които могат да застрашат Русия. Този въпрос ще бъде част от въпросите за мира. И затова ние трябва да го подготвим", каза Макрон, цитиран от Banker.bg.

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. 

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.

Лидерът на парламентарната група на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала пък приветства коментарите на Макрон и каза, че той правилно е посочил, че "легитимните интереси на Русия трябва да бъдат взети предвид".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар