Зима

Зима
Пролет

24 декември 2022 г.

Виктор Орбан: Мирът в Украйна зависи от САЩ

"Украйна може да воюва само дотогава, докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците поискат мир, такъв ще има." 

 

Мирът в Украйна зависи от САЩ, украинците могат да воюват само докато американците им оказват финансова и военна подкрепа. 

Това заяви в интервю за в. Magyar Nemzet премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от ТАСС.

Той се съгласи с журналистите от изданието за това, че украинският конфликт се е затегнал и "това представлява опасност".

"В същото време, Украйна може да воюва само дотогава, докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците поискат мир, такъв ще има", заявява Орбан.

По-рано унгарският премиер нееднократно е заявявал, че украинският конфликт може да бъде уреден само в резултат на преговори между Русия и САЩ, а не само между Москва и Киев, припомня ТАСС.

Отговаряйки на въпрос може ли да се очаква Киев да се откаже от част от украинската територия "в името на мира, енергийната сигурност и процъфтяването на Европа", Орбан отговаря: "Никой не може да очаква това. Украйна е суверенна държава и решението за това кога и защо да воюва трябва да вземат самите украинци. А ние ще решаваме в каква степен ще ги подкрепяме".

Орбан отбелязва, че в историята още не е имало случай "страните да знаят още преди началото на мирните преговори да знаят какъв ще бъде резултатът".

"Те знаят само за какво искат да се договорят. Останалото, кой какво дава и какво получава, се решава в хода на преговорите", обяснява унгарският премиер, цитиран от Epicenter.bg.

Той потвърждава, че в подхода си към украинския конфликт Унгария се ръководи от интересите за своята сигурност е не възнамерява да доставя оръжия на Киев. По думите му "Унгария е решила, че това не е нейната война".

"Ние ще оказваме хуманитарна помощ на Украйна, защитавайки унгарските национални интереси", добавя Орбан.


Няма коментари:

Публикуване на коментар