Зима

Зима
Пролет

17 декември 2022 г.

Словашкият парламент гласува вот на недоверие към проукраинското правителство

Членката на НАТО Словакия е силен поддръжник на Украйна след СВО на Русия, като приема бежанци и предоставя оръжия и друга помощ на Киев 

 

Партиите, които имат мнозинство в словашкия парламент и критикуват правителството, че е твърде активно в подкрепа на Украйна и не обръща достатъчно внимание на предизвиканите от това икономически сътресения, гласуваха вот на недоверие.

Дясноцентристкото правителство на Словакия загуби вота на недоверие, което увеличи политическата нестабилност и може да доведе до предсрочни избори през 2023 г., докато страната от еврозоната се бори с нарастващите цени на енергията и отслабващата си икономика.

Предложението за вот на недоверие, прието от 78 депутати в 150-местния парламент, най-вероятно няма да означава незабавна смяна на правителството, тъй като министър-председателят Едуард Хегер остава в качеството си на служебен министър с ограничени правомощия, докато парламентарните партии и президентът Зузана Чапутова обмислят пътя напред.

Провеждането на избори преди насрочената дата през 2024 г., за което е необходима по-широка подкрепа в парламента, може да повлияе на подкрепата на Словакия за съседна Украйна, особено ако доведе на власт лявата опозиция, която понастоящем води в проучванията на общественото мнение и критикува военната помощ за Киев, съобщава Glasove.com.

Членката на НАТО Словакия е силен поддръжник на Украйна след СВО на Русия, като приема бежанци, които са пресекли общата им граница и предоставя оръжия и друга помощ на Киев.

Президентът Чапутова ще уволни кабинета, но ще го помоли да остане на работа докато назначи нов кабинет. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар