Зима

Зима
Пролет

19 януари 2023 г.

От “Нито един патрон” до “Осанна” за милиарди

Вместо директни доставки, продаваш през посредници, при което всеки взима своите комисиони. Проблем с това обаче няма, щом финансовите гаранции и моралните дефицити са поети от съюзниците 

 

“Най-бедната държава в Европейския съюз тайно спасила Украйна с доставки на гориво и оръжия от съветската епоха”, гръмна германския “Велт”, цитиран от американския “Политико”. 

Източниците са украинският външен министър Дмитро Кулеба, бившият български премиер Кирил Петков и финансовият му министър Асен Василев. Останалото го знаем, но остават въпроси.

Първо това, което знаем. Кабинетът “Петков” отказа директна военна помощ заради коалиционния партньор БСП. Износът на оръжие за Украйна преживя обаче бум чрез посредници. Товарните самолети полетяха по график за Полша, камионите – през Румъния, а заплащането идвало от САЩ и Великобритания. Страните членки на ЕС действали по споразумение да не бъдат изисквани документи за краен получател при оръжейни доставки, което се възприемало като доказателство за съюзническо доверие.

Затова и политическите противници на Петков и Василев реагираха като в небрано лозе. Ядът им е заради изненадващата изява на двамата във водещи евроатлантически медии, която разчитат като подкрепа. Иначе всички били наясно, че България не е изнесла нито един патрон за Украйна, докато оръжейните заводи включиха на три смени, вдигнаха заплатите и взеха да търсят трескаво персонал. Един вид:
Думам ти, дъще – сещай се, снахо”.

Че в този медиен спектакъл има голяма доза пиар, няма съмнение. Тук вече Кулеба не е сърдит за отказа да получи самолети, танкове и ракетни комплекси, а изразява благодарност за почтеността и политическите умения на Петков, който решил да бъде на правилната страна на историята. Всичко това по време на форума в Давос и тъкмо преди срещата в Рамщайн, където ще се говори основно за оръжие.

Да оставим обаче настрана политическите и морални страни на въпроса за опосредените доставки. Едни ще продължават да твърдят, че с тях сме успели в пакет да разгневим Русия и да спечелим презрението на съюзниците. Други пък ще аплодират цитираните медийни оценки, от които излиза че сме се раздали в антируската съпротива, включително с дизел от “Лукойл”. Трети ще повтарят, че независимо от избора, цялата държавна машина просто ни е лъгала в течение на месеци, с единствената цел да запази властта си. Има и междинно мнение, че каквото и да сме направили, не е от сърце, защото сме си взели парите.

И тъкмо този ракурс повдига въпроси – къде са парите? Военният министър например не знаел къде са повече от две дузини щурмови самолети, продадени преди време от армията на частни фирми. А, както знаем, един щурмови самолет не може да бъде продаден току така, нито да ползван за друго, освен за щурмови самолет. Оказва се обаче, че всичко е станало на тъмно и не може да бъде проследено.

Та затова питаме проследява ли някой постъпленията от оръжейните доставки, разрешителните за която подписваше Корнелия Нинова? И за които родните управници ни послъгваха, а чуждите сега ни хвалят. Защото тази “помощ” е важна за Украйна, но и с потенциала на поредната банална корупционна схема за милиарди. Вместо директни доставки, продаваш през посредници, при което всеки взима своите комисиони. Проблем с това обаче няма, щом финансовите гаранции и моралните дефицити са поети от съюзниците.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар