Зима

Зима
Пролет

19 януари 2023 г.

Еманюел Макрон: Трябва да осъществим реформата

Около 400 000 души са протестирали днес следобед в Париж срещу пенсионната реформа 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че плановете на правителството му за пенсионната реформа са "справедливи и отговорни" и трябва да бъдат осъществени, предаде Ройтерс. 

Това се случва на фона на провеждащите се в Париж протести срещу пенсионната реформа, при които вече се стигна до сблъсъци.

"Трябва да осъществим реформата", каза Макрон на пресконференция в Мадрид редом до испанския си колега Педро Санчес. Френският президент призова също така хората да протестират днес мирно във Франция и да избегнат каквато и да е форма на насилие или вандализъм.

Междувременно френската полиция изстреля сълзотворен газ срещу участниците в протестите срещу пенсионната реформа по улиците на Париж, след като отделни лица с качулки и маски хвърлиха снаряди срещу пазителите на реда.   

Около 400 000 души са протестирали днес следобед в Париж срещу пенсионната реформа, съобщи днес пред Франс прес синдикатът Се Же ТЕ (CGT). Все още няма официални данни за броя на демонстрантите, съобщава БТА.

Стотици хиляди протестиращи демонстрираха в региони из цялата страна, за да накарат правителството да се откаже от проекта си за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Има информация за стълкновения и щети в Париж, Лион и Рен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар