Зима

Зима
Пролет

10 януари 2023 г.

Йенс Столтенберг: Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на НАТО и ЕС

Столтенберг призова да не се подценява Русия, която показва воля да продължи СВО в Украйна 

 

"Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на страните от НАТО и ЕС."

Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг на пресконференция след подписването на декларация за сътрудничество между блока и ЕС. Той посочи, че днес по-важното е държавите от двете организации да осигурят оръжие за Украйна, отколкото да спазват правилата за собствените си запаси.

"Страните, които са съюзници в НАТО, и членовете на ЕС натовариха резервите си с помощта за Украйна. Но това беше правилното решение. Става дума за нашата сигурност, така че трябва да се погрижим за собствените си възможности, собствените си запаси и боеприпаси, за да помогнем на Киев", каза той и добави, че помощта за Украйна е по-важна от това държавите да изпълняват стандартите на НАТО за запасите от военно оборудване.

Столтенберг заяви, че НАТО и ЕС координират усилията си за увеличаване на производството на оръжие. 

"Говорим за увеличаване на производството в страните от ЕС, които са членки на НАТО, както и в страните от Алианса, които не са членки на ЕС. Работим директно с производителите и те увеличават производството си, за да можем да запазим и дори да увеличим помощта за Киев", обясни той.

Столтенберг призова да не се подценява Русия, която показва воля да продължи специалната военна операция в Украйна, въпреки страданията. 

"Няма белези руският президент Владимир Путин да обмисля промяна", добави той на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Генералният секретар отбеляза, че подписаният днес документ разширява стратегическото сътрудничество между НАТО и ЕС, като включва въпросите за противодействието на дезинформацията и хибридните заплахи, както и за опазване на инфраструктурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар