Зима

Зима
Пролет

10 януари 2023 г.

Едно необходимо напомняне на уроците на миналото

По повод англо-американските бомбардировки на София на 10 януари 1944 г.


 

Във времето, когато след обявения от българските евроатлантици ,,нов цивилизационен избор” под контрола на т.нар. ,,колективен Запад” се провежда безпрецедентна по своите мащаби акция за промиване на мозъците на българите с цел изличаване на тяхната историческа памет, размиване на собствената им славянска и християнска идентичност, насаждане на омраза към държавата-ядро на Православната цивилизация – Русия, имаме повод да напомним за един от неунищожимите уроци на миналото – англо-американските бомбардировки на България по време на Втората световна война и по-специално тези на София на 10 януари 1944 г.

Сляпата вяра в германската мощ накара цар Борис ІІІ и правителството на проф. Богдан Филов да присъединят България към Тристранния пакт на нацистка Германия, фашистка Италия и милитаристка Япония (1 март 1941 г.), което беше посрещнато с ръкопляскания в Народното събрание. В угода на Хитлер бяха направени редица срамни (тогава, днес и за бъдните поколения) реверанси, включително обявяване на война на Великобритания и САЩ (13 декември 1941 г.), прието с акламации от Народното събрание и с внушението, че става дума просто за една ,,символична война”.

Макар България да не участваше със свои войски по фронтовете на Втората световна война, англо-американците започнаха още на 13 септември 1942 г. да бомбардират мирни български градове: Стара Загора, Русе и Горна Оряховица.

От началото на ноември до края на декември 1943 г. англосаксонските бомбардировки на България зачестиха – четирикратно София, а също Пловдив, Банкя, Перник, Радомир и други, общо 24 населени места, в които бяха убити 436 души, а 810 ранени.

През следващата 1944 г. още на 4 януари бомбардировките продължиха над Дупница, Враца, Мездра и Панагюрище, като с бордовите картечници на самолетите бяха обстрелвани и хора по улиците.

Най-опустошителни бяха дневните и нощните бомбардировки на столицата София на 10 януари, когато над 300 английски и американски самолета хвърлиха 1784 бомби. Бяха убити 750 души, ранени 710 души, разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради. Столицата беше разрушена, оставена на тъмно, на студено и без продоволствия, животът в нея бе парализиран и жителите й масово я напускаха.

Нова серия бомбардировки започнаха в средата на март, когато само в рамките на един месец София бе бомбардирана от англосаксонците шест пъти (на 16, 17, 24, 29 и 30 март и на 17 април). Най-опустошителни бяха тези на 30 март, когато бяха хвърлени 3000 бомби, причинили смъртта на 139 души, 357 разрушени сгради и 2000 пожара.

От май до август британците и американците бомбардираха Калофер, Велико Търново, Русе, Карлово, Казанлък и Сопот.

Общо през 1944 г. англосаксонците бомбардираха 131 мирни населени места в България с близо 44 000 бомби.

Броят на убитите бе 1276, а на ранените – 1381. Разрушени бяха над 12 000 сгради, като огромната част от тях бяха жилищни (10 000 от тях в София), но също работилници, магазини, предприятия и обществени сгради, а също болници, училища, читалища и църкви.

Общият брой на загиналите българи от англосаксонските бомбардировки по време на Втората световна война бе 1828, а на ранените – 2372. Щетите се изчислиха на 24 млрд. лева.

По време на Втората световна война България имаше само 258 бойни самолета, при което съотношението на силите спрямо англосаксонците бе 1:7. Въпреки това, българските летци успяха да свалят близо 100 английски и американски бойни самолета, при което загинаха 256 техни пилота, а 337 бяха пленени и изпратени в лагер в Шумен. В преките бойни действия загинаха 19 български летци.

Огромните човешки и материални жертви по време на участието на България в Тристранния пакт бяха причинени от британските и американските бомбардировки над мирни български селища и мирни български граждани. Но те бяха и резултат от ,,символичната война” на Царство България.

Това идва да ни напомни и в наши дни, че ,,символични войни” не може да има.

В днешното турболентно време, в което живеем, ние нямаме право да забравяме този урок на миналото. Не можем да не отдадем почит на невинните български жертви и на героичните български летци. Същевременно няма българин с елементарна почтеност, който да не се възмущава от издигнатия в София с разрешението на Столичната община паметник на американските летци, бомбардирали мирни български селища и мирни български граждани.

Днешните български евроатлантици, овладели властта поради отказа на отчаяните български граждани да отидат дори да гласуват, отново водят България към поредната ,,символична война” – този път срещу Русия. 

Риторичен е въпросът дали националното предателство на партиите на войната няма да хвърли страната и народа в поредната национална катастрофа. 


 
Проф. д-р Никола Аврейски, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар