Зима

Зима
Пролет

27 януари 2023 г.

Мария Захарова: Срещата в Рамщайн потвърди курса на Запада за ескалация на конфликта в Украйна

"Имам въпрос към Столтенберг. Наистина ли смятате гражданите на ЕС и страните от НАТО за пълни идиоти?" 

 

"Срещата на ръководителите на министерството на отбраната на НАТО в американската база Рамщайн, Германия, потвърди насочеността на Запада към по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна."

Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщават руски медии.

„На 20 януари във военната база на САЩ в Рамщайн, Германия се проведе осмата среща на контактната група за отбранителна помощ на Украйна. Резултатите от тази среща ясно показват пълната безотговорност на Запада и желанието за по-нататъшна ескалация на конфликта. Страните от НАТО потвърдиха, че ще увеличат доставките на модерни тежки нападателни оръжия за Киев", коментира Захарова.

"Танковете не се движат сами, те трябва не само да се карат, но и да се обслужват, особено тези, които никога не са били на въоръжение в Украйна. Съответно този въпрос също беше решен по някакъв начин в групата Рамщайн. Но мога да кажа следното: тези, които ще отидат като част от същите тези батальони, бригади от лица, придружаващи танкове, трябва да знаят каква съдба им е подготвила техните правителства, използвайки примера на собствените си граждани на собствените си страни и гражданите на Украйна, за които още повече никой на Запад не съжалява. Западът разчиташе на тях като на пушечно месо", добави Захарова.

В тази връзка дипломатът обърна внимание на думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза, че НАТО няма да стане воюваща страна в конфликта.

"Имам въпрос към Столтенберг. Наистина ли смятате гражданите на ЕС и страните от НАТО за пълни идиоти? Наистина ли вярвате в това, изпращайки танкове, че вие все още не сте страна в конфликта? И кои сте тогава?", подчерта Захарова.

Според нея гражданите на страните от НАТО трябва да разберат, че Алиансът ще бъде напълно въвлечен в конфронтацията с Руската федерация: „И тази конфронтация се засилва."

Захарова припомни, че министърът на външните работи на Германия Аналена Бърбок, говорейки в Съвета на Европа, "нарече нещата с истинските им имена" и каза, че те водят война срещу Русия.

"Прякото участие на Вашингтон в управлението на украинската армия беше признато и от президента на САЩ Джо Байдън. Разбираме, че не е украински президентът Владимир Зеленски, въпреки че се преструва, че взема тези решения“, допълни Захарова.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар