Зима

Зима
Пролет

3 януари 2023 г.

Войната навлиза в своята втора фаза

На бойното поле започват да се появяват все повече военни от страните на НАТО, предимно поляци. 

 

Ударът на 1 януари с HIMARS по ВС на РФ в Макеевка е тежък имиджов удар за ГЩ на МО на Русия. 

По украински данни убитите руски военни са около 400. По руски данни убитите са от 60 до 197 човека. Истината е някъде по средата. Едната страна завишава, другата намалява убитите и ранените. Руснаците нанесоха ответен удар по ВСУ в Дружковка и Константиновка. 

Тепърва ще излязат подробности. Голяма част от убитите руснаци в Макеевка са били от мобилизираните. Реално ударът е бил нанесен от американците. Целта е посочена от разузнаването на САЩ. РСЗО HIMARS е американска. Подобни удари се реализират със съдействието на американски космически сателити. Дали руснаците ще посегнат на американски военни спътници е въпрос. Засега руското космическо разузнаване се представя слабо. Напразно руската пропаганда се опита да омаловажи присъствието на РСЗО HIMARS в Украйна. Засега руснаците не са намерили ефективно противодействие на въпросното оръжие. 

Сраженията на украинска територия още в началото на 2023 г. се ожесточават. Засега инициативата е на страната на ВС на РФ. Войната навлиза в своята втора фаза, когато на бойното поле започват да се появяват все повече военни от страните на НАТО, предимно поляци. Полските ВС се готвят да се включат по-активно във войната през месец март. 

Ако финансовата и военната помощ от САЩ и ЕС бъдат прекъснати за Киев, то Зеленски ще трябва да напусне работното си място след 2-3 седмици. Ако не и по-рано.


 Боян Чуков

Няма коментари:

Публикуване на коментар