Зима

Зима
Пролет

31 януари 2023 г.

САЩ станаха най-големият купувач на руски рафиниран петрол през Индия

Покупките на руски суров петрол от страна на Индия се изстреляха до 1,7 млн. барела дневно през януари 

 

Индия увеличи покупките си на руски суров петрол през януари от вече рекордните нива през предходния месец. 

И, което е учудващо, Съединените щати се превърнаха в най-големия купувач на рафинирани продукти, въпреки молбите на Вашингтон към останалия свят да не купува руско гориво.

Покупките на руски суров петрол от страна на Индия се изстреляха до 1,7 млн. барела дневно през януари, което е рязко увеличение спрямо 1,2 млн. бр. бр. дневно през декември 2022 г. - което дори тогава беше рекордно ниво на покупки.

"Хората се питаха къде може да отиде целият руски суров петрол Urals, ако Европа не го купува. Когато Индия взе 1,2 млн. барела дневно през декември, те казаха, че със сигурност Индия не може да купува повече. А през януари тя вече е на 1,7 млн. барела дневно", казва Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler, фирма за данни и анализи.

САЩ традиционно са голям купувач на руски рафиниран продукт, наречен суров петрол (virgin gas oil - VGO). Сега, тъй като не могат да купуват VGO директно от Русия, те го купуват от индийски рафинерии, управлявани от Reliance Energy и Nayara Energy - а VGO от тези рафинерии е произведен от руски суров петрол.

Reliance и Nayara са най-големите износители

САЩ купуват 200 000 барела дневно готови продукти, основно VGO, от Reliance.  "Най-голямата страна на местоназначение на индийските продукти изненадващо е САЩ. А най-големите износители в САЩ са Reliance и Nayara", казва Катона.

Reliance и Nayara са двамата най-големи купувачи на руски суров петрол, но големите гиганти от публичния сектор като IndianOil Corporation (IOC), Bharat Petroleum (BP) и Hindustan Petroleum (HP) също са се включили в играта. "Всички купуват. Това се е превърнало в национален спорт", казва Катона.

Този месец Reliance купува около 600 000 барела дневно от Русия, което е почти половината от общия капацитет на рафинерията. В момента рафинерията Nayara преработва почти изцяло руски суров петрол.

10 долара отстъпка за Индия

Около 68 танкера са акостирали в индийски пристанища или са на път да пристигнат тук. Смята се, че Индия получава приблизително 10 долара отстъпка на пазара. Ако Индия получава отстъпка от 10 долара, рафинериите биха могли да спестят по 10 млн. долара на танкер. Корабите пристигат във всички големи пристанища, включително Сика (за Джамнагар), Парадип за МОК, Кочи за ВР. Няколко танкера също са акостирали или се насочват към Мумбай, Мангалор, Мундра, Ченай и Висакхапатнам.  

От началото на войната в Украйна преди близо година Индия, призовавайки към диалог, пренебрегва призивите на Запада да не купува руски петрол, заявявайки, че се нуждае от руски суров петрол, за да осигури енергийна сигурност за своето 1,4-милиардно население. В същото време САЩ се борят да възстановят стратегическите си резерви, след като те бяха изчерпани след въвеждането на руските санкции и усилията да се спре повишаването на цените на ОПЕК, което води до увеличаване на цените по американските бензиностанции.

"Графиките показват, че САЩ са дестинация номер едно през декември. На второ място са ОАЕ, а на трето място е Сингапур. САЩ изнасят безумно много VGO", казва Катона.

Разбиване на VGO

"Ако разполагате с усъвършенствана рафинерия, можете да разградите VGO до по-сложни въглеводороди. Това е полупродукт, който е идеален за производство на транспортни горива. Той е изключително добър за транспортни горива, по-специално за дизелово гориво", отбелязва Катона. "Може да се преработва и в бензин."

Общото месечно търсене на суров петрол в Индия е около 5,4 млн. барела дневно. Така че около 30 % от суровия петрол в момента идва от Русия. Други 15-20% са от местни източници, а още 50% - от други източници. Намалихме покупките от Саудитска Арабия.

Сега Индия е вторият по големина купувач на руски петрол в света след Китай - но ние сме най-големият купувач на корабни пратки. Китай получава голямо количество по тръбопроводи.

Заради санкциите Европа почти изцяло спря да купува руски суров петрол. Единствено България има изключение и ѝ е позволено да купува корабни товари с руски суров петрол.


Тelegraphindia.com, превод: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар