Зима

Зима
Пролет

15 януари 2023 г.

Редно ли е държавата да раздава ваучери за транспорт?

За разлика от стотици и хиляди други ситуации от подобен характер, днес всички са толкоз безропотно съгласни

 

 

Решението на Народното събрание от четвъртък (12 януари) държавата да раздава ваучери за градски транспорт или за гориво, предизвика смесени реакции. 

Оказа се, че помощ няма да получават онези, които се осигуряват честно, т.е. на пълната си заплата. Ще получат пари обаче мнозина от онези, които крият доходи и се осигуряват колкото да не е без хич. С други думи – кой има кяр от тази популистка мярка, след като ще ходим на избори, едва ли е толкоз трудно да се сетим. Големият жокер е, че точно държавата няма никаква полза от подобен ход…

Депутатите одобриха в четвъртък окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта и оттук нататък ще можем да получаваме ваучери. Всеки сам ще решава дали ще се ползват за гориво или като карти за градския транспорта. Право на такива “хартишки” ще имат хората с доход под  максималния осигурителен праг, който в момента е 3400 лева.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС мина окончателно на второ четене със зашеметяващ триумф – 153 гласа “За” и нито един “Против”. Това е показателно за жалката ни действителност, като се има предвид, че т.нар. политически елит вече е в предизборна кампания.

Кой ще посмее да гласува срещу помощ за транспорт? Това е все едно да надигне глас срещу увеличаването на пенсиите, някои от които вече са по-високи от тези на работещите хора.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт, на стойност 1000 лева, които ще бъдат връчвани годишно. Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите. Парите за тази мярка трябва да дойдат след облагане на свръхпечалбата на фирмите, печелещи от преработването на суров руски нефт. Те трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност и ще се в размер на 70% от разликата между цените на сорт “Бренд” и сорт “Урал”.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски.

„Говорим почти година, че уралският нефт, който ползваме, е много евтин, но ние плащаме скъпо на бензиностанциите. Сега казваме, че от тази разлика държавата ще взема 70% преди облагане дори. Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд. лева. Идеята е средствата да се таргетират. Народните представители с високи заплати да не могат да се възползват. Идеята е хората с хиляди левове заплати да нямат право да получават такива компенсации. Най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който сега е 3400 лв., да не бъдат обект на подпомагане по тази програма. За всички останали ще има подпомагане, което, ако разделим тази огромна сума на броя на шофьорите, се получава, че всеки един шофьор ще получи около 1000 лева годишно”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите.

Това, че е взето решение държавата да се облагодетелства и да помогне на хората е чудесно, както и че ще има приходи във Фонда за енергийна сигурност. Но предложената и приета мярка за ваучери на калпак си е чиста проба… бягство от здравия разум.

Ако държавата иска да помага на хората, нека даде парите за здравеопазване и образование, които са в плачевно състояние и там ползите ще са видими. Но да се дават пари на хора, които укриват доходи и осигуровки, т.е. да се удря по честния данъкоплатец, си е най-обикновено предизборно безобразие.

Всички сме наясно, че над една пета от българската икономика е в сивия сектор. Поне такива са данните на Асоциацията на индустриалния капитал и Националния център “Икономика на светло”.  Важно е да попитаме политиците какъв процент от фирмите декларират годишна печалба под 10 000 лева? Колко работници са на минимума по таблицата с длъжности (т.е. минималната работна заплата за бранша)? След това трябва да ги попитаме и защо не си вършат работата.

От това решение излиза, че помощ ще получават всички, освен онези, които декларират доходи и плащат данъци в пълен размер.

Тъкмо поради тази причина е странно, че поне засега никой не ще и зъб да обели по темата “Не сме ли свидетели на задкулисното зачеване и израждане на нова “Ваучерна коалиция” (може и “Резервоарно-билетна коалиция”) – по подобие на “Хартиената коалиция”, сглобена около ремонта на Избирателния кодекс?”

За разлика от стотици и хиляди други ситуации от подобен характер, днес всички са толкоз безропотно съгласни, сякаш вече… една и съща могъща десница целуват. Или крак – няма значение.


Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар