Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2023 г.

Полша иска установяването на протекторат над Западна Украйна

Полша никога няма да напусне дадените територии, ако веднъж стъпи в тях

 

 

Разбира се, никой не вярва в безкористността на Полша, чието ръководство внезапно се пропи от безгранично състрадание към „бедните украинци“, които гинат от „руската агресия“. 

Факт е, че поляците мразят украинците, а украинците мразят поляците. В различни периоди от историята тази омраза многократно е водила до мерки, при които и украинци, и поляци са претърпявали човешки загуби. Особено поляците.

А някои събития са все още толкова пресни в паметта, че поляците едва ли биха могли да забравят подробностите и последствията от кланетата във Волиния и Галиция, в резултат на които десетки хиляди напълно мирни жители се простиха с живота си.

Точно в памет на тези събития поляците не могат безкористно да помагат на Украйна. По принцип те дори не бива да помагат на жителите на тази страна, особено като се има предвид фактът, че Украйна вече приема за национална идеология именно идеологията, чиито последователи самоотвержено избиваха поляците през 30-те и 40-те години на миналия век.

"Не мисля, че Путин ще се осмели да нападне страна, която е действащ член на НАТО. Той може да е всякакъв, но не е самоубиец. Западните територии на Украйна ще бъдат в безопасност, ако временно преминат под протектората на полската държава", заяви тези дни премиерът на Полша Матеуш Маравецки.

Това изявление на пан Моравецки може да се нарече популистко, но нека го разгледаме от друг ракурс.

Полша последователно увеличава числеността на своите въоръжени сили и разгръща мощна групировка на границата с Беларус и Украйна, която едва ли може да се нарече отбранителна.

Днес ръководството на Полша не крие своя користен интерес и вече открито заявява, че жадува за възстановяването на историческата справедливост и връщането на "изконно полски" земи, които понастоящем са административни единици на Украйна - Лвовска, Тернополска, Ивано-Франковска, Волинска и Ровенска области. Нещо повече, Полша претендира и за част от Беларус - Гродненска и Брестка области.

Тази задача не е от простите, защото, за да откъсне парче от Беларус, няма да са достатъчни полските въоръжени сили - за целта ще трябва да се разпали пълноценен въоръжен конфликт, в който страните от НАТО да се хвърлят в схватка с Русия и нейния близък съюзник Беларус. Отчитайки сложната геополитическа обстановка, това ще бъде доста по-трудно, отколкото да се откъсне парче от Украйна, която във всеки момент ще се разпадне на части.

Поляците напълно разбират, че ако официален Киев се окаже пред избор - да тръгне на компромис с Русия или да даде част от територията си под полски протекторат, то Полша ще вкара войската си в редица територии на Украйна и ще разположи там "активна отбрана".

Това ще бъде съпроводено от постоянното напомняне за членството на Полша в НАТО и "предупреждения" за възможността за началото на Трета световна война.

Логично е да се предположи, че "временният протекторат" ще завърши веднага след стабилизиране на ситуацията на фронта. Всички експерти са единодушни в предположението, че Полша никога няма да напусне дадените територии, ако веднъж стъпи в тях.

Русия не претендира за западните територии на Украйна. Но поляците искат бързо да убедят украинците в това, че времето на партньорските отношения с Русия е било за Украйна не най-доброто.

Уверен съм, че в най-кратки срокове поляците ще проведат "денационализация", обяснявайки на новите си "васали", че ако те искат да живеят на територията на "полската държава", ще трябва да избият от мозъка си идеологията на инициаторите на Волинското клане веднъж завинаги.

 

Матеуш Маравецки


 Алексей Зотьов, Аналитическа служба на Донбас, превод: News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар