Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2023 г.

Антон Радичев: Народен талант

Кариерата му започва с драматични роли и чак след това откриват заразителния му комедиен талант

 

 

Актьорът Антон Радичев ще получи тазгодишната награда “Икар” за изключителен принос към българския театър от Съюза на българските артисти. 

Друго знаково лице на Народния театър - актрисата Мария Стефанова пък е носителя на специалната награда “Икар” за чест и достойнство. По традиция церемонията ще се проведе на 27 март - Световния ден на театъра.

Церемонията по връчването на престижните театрални призове на Съюза на артистите в България ще бъде на 27 март в Народния театър “Иван Вазов”. Първата ни сцена тази година има общо 6 номинации. И тримата претенденти за главна мъжка роля са за постановки в Народния театър - Владимир Пенев (“Великденско вино”, реж. Явор Гърдев), Деян Донков (“Орфей”, реж. Йерней Лоренци) и Иван Юруков (“Нора”, реж. Тимофей Кулябин). За водеща женска роля са номинирани Албена Ставрева (за авторския моноспектакъл “Неведение” - Народен театър, под нейна режисура с консултант Явор Гърдев), Светлана Янчева (О, щастливи дни” - “Сфумато”) и Станка Калчева (“Съмнение” - Благоевградски театър, реж. Стайко Мурджев). Номинирани за режисура са словенецът Йерней Лоренци за своя “Орфей” в Народния театър, Маргарита Младенова за “О, щастливи дни” и Стайко Мурджев за “Солунските съзаклятници” в Драматичен театър - Пловдив.

Заслужилият приз за изключителен принос Антон Радичев е едно от най-ярките лица, които задължително асоциираме с Народния театър. Роден е в София през 1947 г. Мечтата му била да работи като радист на кораб и да обикаля света. Съдбата обаче решава друго и той завършва ВИТИЗ през 1974 г. в класа на проф. Филип Филипов. От тогава до днес е в трупата на Народния театър, който му е като втори дом, по собствените му думи, и където играе в пиесите на Камен Донев - “Почивен ден” и продължението му - “Работно време”. Случвало се е след премиера, Антон Радичев да остане да празнува с колеги, след това да се върне в гримьорната си в Народния театър, където да прекара нощта на дивана и сутринта да се събуди за репетиция на друго представление.

В началото на кариерата си Антон Радичев участва в пиеси на Йордан Радичков, като за първата си роля - тази на Петлето в “Опит за летене”, печели национална награда за актьорско майсторство. И това е само началото на признанието към актьора. След нея през годините печели редица други отличия- от Министерството на културата Орден “Златен век”, златна значка от Съюза на артистите в България, грамота от Червен кръст и много други.

Радичев има близо 100 роли на сцената и участие в над 40 филма. Интересното е, че кариерата му започва с драматични роли и чак след това откриват заразителния му комедиен талант. Познаваме го от едни от най-емблематичните български летни - “Маневри на петия етаж”, “Бон шанс, инспекторе!”, “Оркестър без име”, “Хотел “Централ” и много други. През 2021 година видяхме Радичев и в новия български филм “Като за последно” на режисьора Ивайло Пенчев. Там той си партнира с Васил Банов и Мария Бакалова, които влизат в главните роли.

Сред многобройните роли на Радичев в театъра са Любомир в “Големанов” от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в “Унижените и оскърбените” по Ф. М. Достоевски, Гурин в “Бяг” по М. Булгаков, Хаджията, Хаджи Смион, Каракалпаков, Варлаам Копринарката в “Хъшове”, “Под игото”, “Двубой” и “Чичовци” от Ив. Вазов, Иван Гамаша в “Опит за летене”, “Януари” и “Суматоха” от Й. Радичков.

Прякорът на Радичев - Бабинка или Баба Тонка, идва, след като преди години Доньо Доньов му прави карикатура. “Едно време тези резки които са сега бяха тръпчинки, а той ме е хванал без тръпчинките с резките - така ме е докарал на бабичка и от Тонката, Тонката и така тръгна приказката Баба Тонка...”, казва Антон Радичев.

Разказва, че хората го спират по улиците да му заговорят на “ти”: “Това е може би защото съм естествен човек и в живота, както и на сцената - а това е едно от най-трудните неща”.

Култов образ от “Клуб НЛО”

Антон Радичев е сред създателите на незабравимия телевизионен формат “Клуб НЛО”. Историята започва през 1981 г., когато е заснет филмът “Оркестър без име”. С него изгряват и четири звезди: Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов и Катерина Евро. Те основават поп групата НЛО през 1983 г. и имат огромен успех. Тринадесет години по-късно, през 1996 г., те правят собствено телевизионно шоу, което наричат “Клуб НЛО”. Предаването събира култове скечове и песни, предимно са пародии на злободневни събития.

През 1999 г., “Клуб НЛО” издава албума “Кръц”. След 2003 г. популярността на шоуто постепенно намалява, за да се стигне и до свалянето му от екран през есента на 2004 г.

През 2007 г. “Клуб НЛО” прави специален новогодишен епизод под сценарий на Хачо Бояджиев. Актьорите са водещи на цялата новогодишна програма.


Добър по душа, не умее да мрази

Запознах се с Антон когато бях първи курс във ВИТИЗ - тогава за всеки студент имаше шкафче, но аз закъснях и не успях да си взема. Той ми отстъпи неговото, до ден днешен го помня. Антон Радичев е добър човек по душа. Това не е човек, който ще ти направи някаква мръсотия, който завижда, той не умее да мрази, просто е добър човек. Много се грижи за внуците си, те много го обичат! Антон е домошар, обича да готви и го прави много добре. Според мен най-много се разочарова, когато вижда неправди, когато вижда, че нещата не стоят както трябва - тогава истински му се къса сърцето.

Георги Мамалев, актьор

Удоволствие беше да си партнираме

Щастлива съм да призная, че във всички проекти, в които съм участвала, винаги съм била най-малката и шансът да мога да си партнирам с вече утвърдени имена е бил огромен късмет. По време на снимките на “Като за последно” имах честта да си бъда заедно със страхотни актьори - Антон Радичев, Кирил Кавадарков, Любо Чаталов, невероятния Васил Банов. Прекарахме цял месец заедно на снимки и беше наистина прекрасно изживяване.

Актрисата Мария Бакалова

Бяхме само приятели

Имала съм отношения с Антон Радичев, но те са били само приятелски. Никога не сме били гаджета. Изключително съм обидена от изказванията на колеги на майка ми (Стоянка Мутафова - б. а) след интервюто, в което тя съобщи сензационна новина за Антон Радичев и Георги Парцалев. Може да е допуснала грешка, но не биваше да се обижда една възрастна жена.

Актрисата Мария Гурбешлиева - Муки


 
Даниела Кръстанова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар