Лято

Лято
Лято

3 февруари 2023 г.

Боряна Димитрова: Инфлацията изпразва не само джобовете, но и политическото магазинче за надежди

Димитрова определи като грешна стратегията на партиите от протестите и изтъкна раздробяването на тези сили на безброй малки парченца 

 

"Инфлацията изпразва не само джобовете на хората, тя изпразва и политическото магазинче за надежди. Много са малко надеждите, които остават. Отговорност на политическите сили е да начертаят реалистични пътища за тяхното достигане."

Това заяви пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Президентът придобива все по-голяма значимост и роля, която иска да играе. Не смятам, че той ще бъде незабележим фактор в тази кампания", коментира тя в предаването "Преди всички". И изрази надежда, че след изборите ще може да се сформира редовно правителство.

"Има и редица подводни камъни, които правят тази хипотеза не достатъчно сигурна."

Според нея 48-ият парламент е бил преходен. По думите й той широко е отворил вратите за ерозия на парламентарната демокрация. 

"Две неща правят впечатление в работата му. Първо ГЕРБ успя все пак да възстанови някакви опции на диалог с другите политически сили. Дори тогава, когато не се постигаше никакъв резултат, никой не отказваше да отиде на среща с политически сили от противниковия лагер. Видя се в този парламент, че се пречупи линията на това да има абсолютно карантинирани политически сили и това по всяка вероятност дава основание на ГЕРБ да каже "От политическа сила, която беше тотално карантинирана, да - не успяхме да сформираме правителство, но успяхме да възстановим валенции за разговор. Другото е, че другите политически сили не успяха да наложат ефективен модел на техен диалог, на тяхно взаимодействие, така че да излъчат правителство без участието на ГЕРБ", посочи Димитрова.

Тя е категорична, че тече трансформация в отношението към ГЕРБ. Според нея Бойко Борисов ще остане лидер на партията, но няма да бъде активен нито в изпълнителната, нито в законодателната власт. Партията ще търси други лица, които да участват в евентуално правителство, прогнозира тя.

Боряна Димитрова вижда трансформация в лидерството и в лагера на "Промяната".

"Ако сега имаме такова окрупняване (между ПП и ДБ) и близки по тежест политически блокове, това предвещава една кампания, която е с по-ясен фокус, по-структурирана и която в никакъв случай няма да отслаби политическите оси на опониране, на напрежение. Надявам се, че това ще бъде за заявка на политики и ангажименти. Това променя политическата динамиката спрямо кампаниите, на които бяхме свидетели в последните 2 години."

Според нея една от реалистичните цели на евентуално обединение между ПП и ДБ е спечелване на кметските места в големите градове. Съюз между ДБ и ГЕРБ в приключилия вече работа парламент щеше да затвори този хоризонт, изказа мнението си тя.

"Не бих изключила изцяло възможността, включително за в бъдеще да има такива взаимодействия. Но като нова стратегия на тези избори ще се тества модела на взаимодействие между двете политически сили. Ако той е успешен както на национално равнище, така и по отношение на резултатите в големите градове, може да очакваме с нараснало самочувствие този съюз да бъде повторен и на местните избори, и на националните. Ако той не бъде достатъчно успешен, може да видим преформулиране на едно парламентарно пространство в следващия парламент. Много са неизвестностите."

Димитрова определи като грешна стратегията на партиите от протестите. Тя изтъкна раздробяването на тези сили на безброй малки парченца. 

"Една парламентарна промяна минава през ефективни политически сили", подчерта тя. Според нея единственият политически резултат след протестите е бил преизбирането на Румен Радев.

"Сега се явяват на нещо като поправителен изпит, втори шанс", коментира още Боряна Димитрова. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар