Зима

Зима
Пролет

21 март 2023 г.

Парфюмиран елит има. Няма кой да сади лук

Каква да е тази действителност след три десетилетия крадене, прахосване и мързел?

 

 

Полицейско съобщение от миналата седмица разкри, че в Езерово, Варненско мъж бил заловен да краде. 

Какво? Пари, кола, злато? Не, човекът откраднал шоколад. При това, уточнява полицията, той бил рецидивист. И друг път го хващали да краде. Пак шоколад.

Замислете се малко върху сцената. Вероятно децата му са искали. Ако беше за него, щеше да го нагълта на място. Вие как ще постъпите, ако децата Ви молят за шоколад, а нямате пари ? Гледат те по ТВ реклами - ароматичен, нежно топящ се в устата, м-м-м, пръстите да си оближеш… Искат, но няма. Няма пари. Тогава? 

Сещате ли се за Жан Валжан? Да, 160 години след “Клетниците“ героят на Виктор Юго се преражда в демократична България, горд член на клуба на богатите държави.

Тъжно, а? Ами да не би действителността да е весела. Каква да бъде, след като министърът на финансите Велкова предупреди, че България е заплашена от фалит, иде замразяване на доходите и заем от МВФ. Каква да е тази действителност след три десетилетия крадене, прахосване и мързел? За първи път някой от този ранг си позволява да обяви положението с финансите на държавата. Разбира се, истината боли и набързо свиха сармите на министърката. Самоопроверга се на следващия ден - с половин уста, но - казана дума - хвърлен камък. Допълни я бившият финансов министър Дянков. Такъв дефицит не сме имали от 25 години. Може да стигне не 7, а 9%, каза той.

Та какво може да следва от това състояние на фиска? Най-вероятно след изборите няма да има редовно правителство. Когато финансите на държавата са толкова зле, който и да вземе властта, има опасност след няколко месеца да бъде прогонен с камъни. Кой поема да води кораб с пробито дъно, при това в бурно море? Страхът от провал, почти сигурен при това положение, би трябвало да надделее над лакомията на традиционните кандидати за власт. Тези, които искат да управляват, знаят, че пътят, по който е тласкана България, води към пропаст и те, като водачи, първи ще паднат в нея. Затова и ще бягат от кормилото. На тази хипотеза - и след изборите няма да има редовно правителство - давам 80% вероятност. 

Втората хипотеза е с усилията на Козяк да бъде сглобен кабинет. Хилав, безпомощен, марионетен, но управляващ. Ще седнат на Дондуков 1, ще ни набутат във войната, ще ни заробят с още десетина милиарда заеми, ще откраднат каквото могат и като паднат, ще изчезнат - към Канада, Дубай или където им видят очите. За тази хипотеза запазваме 15% шансове. И 5% оставяме за чудото - правителство, което прави необходимото да изкара държавата от тинята. Изглежда невероятно, но нека не изключваме и тази възможност.

Защо стигнахме дотук? Ами, една толкова лошо управлявана държава не може да избегне горчивата участ. Непосилни разходи, малки приходи, безобразни кражби и мижаво производство са основните причини. При такива показатели всеки домоуправител е пред неизбежен фалит. Държавата също. 

Но да разгледаме причините по-подробно.
Държавата е като дърво, което корените на бюджета захранват. Колкото повече и по-дебели са корените, толкова по-здраво и жизнено е дървото. Нашето беше такова. Приходите от корените подхранваха ствола, клоните, листата и дървото цъфтеше. Държавата беше продоволствено самодостатъчна, икономически развита и военно защитена. После някой си хареса могъщия здрав ствол и накара управниците да секат корените. 30 и толкова години режат от индустрията, селското стопанство, енергетиката - и дървото взе да съхне. Премахнахме корени, които трябваше да му дават живот и сила. Блокирахме Белене, което щеше да подхрани бюджета с няколко милиарда годишно. Осакатихме Козлодуй, с това и икономиката си. Южен поток щеше да дава по 800 милиона. Селското стопанство задоволяваше две Българии, сега не може да изхрани Варна. Летище София носеше по стотина милиона, но Борисов го отсече. Да не говорим за концесиите за златото и водата, за Костов, Балкан и Кремиковци. За да издържаме Зеленски, купуваме зърно и слънчоглед от Украйна, а нашето производство гние. Даваме безвъзмездно оръжия на Киев, после купуваме скъпо и прескъпо от САЩ. Да слагаме ли издръжката на мигранти и бежанци ? Или 100-те милиона, прахосани за ненужни ваксини. Имало европейски фондове. Те компенсирали в някаква степен. Само че нито лев от тези милиарди не е стигнал до хората, до малкия и среден бизнес, призна лидерът на ДПС. Как да издържи държавата, като всяко едно коренче, което дава сила, се отсича или се присажда да храни чуждо дърво. Ами разходите? Огромният чиновнически апарат, който гълта гигантски средства, ненужните агенции и служби, страхотните кражби.

Още нещо, за него стана дума миналия понеделник. Ако всяка година 20 000 млади българи напускат страната, от това тя губи минимум по милиард лева. Ако емигрантите са 50 хиляди, загубата е 2.5 млрд. Това са парите, които само държавата е вложила за тяхното израстване и образование. Не пресмятаме това, което родителите им са похарчили и какво биха създали, ако бяха останали да работят тук. Как да издържи държавата при тези условия ?

А младите бягат, защото страната се управлява лошо, краде се поголовно, като следствие доходите са ниски, бъдещето - мрачно и те, какво да правят - напускат. Тук остават чиновници, инфлуенсъри, маркетинг мениджъри и мутреси. Има напудрен елит, но няма кой да сее лук. Има лезбийки и хомосексуалисти, но няма войници. За последните 10 години 2/3 от селските стопанства са изчезнали. Емигрирали са и милион и половина - два българи. Как да оцелее ствола ?

Сега сме пред избори. И никой не си признава грешките и провалите за тежкото състояние на дървото. Ето, не трябваше да блокираме Белене, да даваме летище София на концесия, трябваше да изградим бетонната ограда по границата, да построим Южен поток, да не пускаме Скопие, да не отменяме наборната служба и трудовата повинност - пълно е с примери за непростими грехове на управниците. Никой от тях не каза - тук сбъркахме, повече няма да правим така. Не го правят, знаете ли защо - защото не са грешили неволно, всичко е било планирано, пресметнато, всичко е схеми, пак ще го правят, как да се отрекат днес от безобразията си и утре пак да ги почнат. Затова и повечето нямат програми - дрънкат се едни и същи вмирисани и празни фрази. Погледнете предизборните лозунги - кухи, без съдържание, да те отвратят да гласуваш. Затова и изборите ще са безжизнени и както стана дума преди малко - вероятността те да не са в състояние да доведат до редовно правителство изглежда твърде голяма. Според мен - 80 на сто. След две седмици ще видим дали тази прогноза ще започне да се потвърждава.

Не мога да не завърша темата с един цитат, който ще Ви прочета: “Народът, бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и съдбата си. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан вътрешно и външно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена. Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!”

Той е от Алеко Константинов, “ Бай Ганю прави избори “, 1894 г.

 

(Из предаването “Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено на 20 март 2023 г. по Евроком)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар