Зима

Зима
Пролет

22 март 2023 г.

„Каквото и да ти приказват, знай, че става дума за пари!“

МНС е толкова „независим“ и „справедлив“, колкото аз съм космонавт 

 

Издаването на заповед за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд (МНС), стана водеща тема за медии по света и у нас. 

Появи се нов повод за демонизиране на руският президент от страна от всевъзможни фанатизирани русофоби – политици, журналисти, университетски преподаватели, представители на „независими“  неправителствени организации…

Особено радостни сега са „вождове“ в САЩ, Великобритания и Евросъюза. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е извършил военни престъпления и затова решението на МНС за ареста му е оправдано. Специално заявление на Европейската служба за външни връзки  подкрепи този акт на МНС. Това е „важно решение“, заяви  ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. Лидери на Великобритания и Франция приветстваха издаването от МНС на заповед за арест на руския президент. У нас незабавно се намериха автори, които възторжено ни припомниха, че България е сред първите 60 държави, които са одобрили появата на този съд. Става дума за ратификацията от 39-ото НС на 15.03.2002 г. на Римския статут на МНС.

В интерес на истината и това решение на родния парламент няма защо да се отбелязва. Едва ли е случаен факта, че САЩ, Русия, Китай и много други държави, сред които дори е и Украйна, не  признават  МНС. По повод на издадения от него ордер за арест на Владимир Путин, известният американски политик и дипломат Джон Болтън (заместник държавен секретар по контрол над въоръженията и международна сигурност в администрацията на президента Джордж У. Буш), заяви в ефира на SkyNews:  МНС е „фундаментално нелегитимен“. Нещо повече: той го определи като „много опасен институт“! Според Болтън, с този акт на МНС се заплашва дипломатичното разрешаване на конфликта в Украйна.

Съвсем основателно Следственият комитет на Русия образува наказателно производство срещу прокурора на МНС Карим Ахмад Кан и съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес. Заповедите за арест на президента на Руската федерация и на комисаря по правата на детето при президента на Руската федерация, са незаконосъобразни – липсват основания за наказателна отговорност. А действията на прокурора на МНС съдържат елементи на престъпления – преследва се лице, за което се знае, че е невинно и се подготвя нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел влошаване на международните отношения.

Издаването на ордера за арест на руския президент съвпадна по време с важна дата – навършването на 20 години от агресията на САЩ и съюзниците му, най-вече  Великобритания и Полша, срещу Ирак. Любопитното е, че днес точно тези три държави са главните действащи сили и в прокси войната, която Запада води срещу Русия на украинска територия. Точно както в поговорката „вълкът козината си мени, но нрава си - не“.

Операцията  „Шок и трепет“, започната заради измислено оръжие за масово поражение, с което уж е разполагал президента на страната Саддам Хюсеин, стартира на 20.03.2003 г. Резултатът от агресията на САЩ и съюзниците му в Ирак са стотици хиляди убити и осакатени невинни хора и похарчени милиарди долара. А Близкият Изток бе тотално дестабилизиран и се появи терористичната организация Ислямска република.

Но МНС не проявява никакъв интерес към престъпленията на САЩ и съюзниците му срещу многомилионното население на Ирак въпреки, че давност за тях няма. Коренно различен е подхода на „почтените“ юристи от МНС към Русия. А и към самата Украйна, в която след държавният преврат, организиран от САЩ през 2014., дойде на власт терористичен режим. МНС не обърна никакво внимание на фактите, изнесени от мониторинговата мисия на ООН по правата на човека например. Нейни експерти  установиха, че от 14 април 2014 г. до 20 април 2021 г. са загинали от обстрели на украински военни 152 деца (от тях 102 момчета и  50 момичета). Други 146 деца са били ранени (от тях 120 момчета и 26 момичета).

Убийствата и осакатяванията на деца в Източна Украйна от украински въоръжени сили, рязко нарасна след започване на руската операция. А нейната цел е точно спасяване на руския етнос в Украйна от реално унищожаване. Само в Донецката народна република (ДНР) от края на февруари 2022 г. до 19 март т.г., от несекващи нито за миг обстрели на украински военни над неконтролирани от тях населени пунктове, са загинали 4 464 мирни жители. От тях 134 са деца. Отделно са стотиците ранени и осакатени деца.

За да спаси хиляди деца от Източна Украйна, чиито живот всеки ден е застрашаван от украинския режим, Русия започна да ги извежда от зоните на военните действия. Заедно със семействата им тя ги настанява в санаториуми и детски лагери. Освен това 380 деца, останали сираци от ДНР, Луганската Народна Република (ЛНР),  Запоржска и Херсонска области, намериха нови семейства в Русия.

Но защо прокурори и съдии на МНС си затварят очите пред явни престъпления, извършени от лидери на САЩ, Великобритания, Полша, НАТО, Евросъюза, Украйна? И в същото време издават заповед за арест, без да имат никакви основания за това на руския президент?

За да ги има тези двойни стандарти и невероятно наглото лицемерие на юристите на МНС, явно има определена причина. Е, нея много точно я е формулирал големият американски писател Джон Стайнбек: „Каквото и да ти приказват, знай, че става дума за пари!“ През април м.г. стана известно, че Великобритания ще даде допълнително 1.32 милиона долара на МНС, за да се занимава с разследвания на действията на Русия в Украйна. За да работи конкретно по Украйна през 2022 г. Евросъюзът плаща на образите от МНС 10 милиона евро. Пак за същата дейност, според еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс, Евросъюза планира да даде на МНС до 2025 г. още 3 милиона евро. И това не е всичко: сега страните от ЕС изучават възможността да отделят още повече пари за офиса на прокурора на МНС. Тези факти г-н Рейндърс озвучи на специалната конференция за оказване на допълнителна помощ на МНС, която се проведе на 20.03. т.г., с участието на представители на над 40 държави в Лондон.

М. К. Бхадракумар е бивш индийски дипломат, а сега е известен анализатор и публицист. Той също си задава въпроса, кой е организирал издаването на заповедта за арест на Владимир Путин. За него отговорът е само един: Великобритания! „Британците тормозеха съдиите от Международния наказателен съд. А точно те са силно уязвими за изнудване, тъй като  взимат тлъсти заплати. И биха се заяждали и с дявола, ако това им помогне да си осигурят удължени мандати в Хага. Това се превръща в още един казус за разрушаването на парчета на системата на ООН от англосаксонската клика през последните години“, пише Бхадракумар.

И той е абсолютно прав: МНС е толкова „независим“ и „справедлив“, колкото аз съм космонавт. С цялата си досегашна дейност неговите членове за пореден път доказват верността на приказката: този, който плаща на музикантите, определя и музиката, която те ще свирят...


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар