Зима

Зима
Пролет

22 март 2023 г.

С посещението си в Москва Си Цзинпин ясно изрази своята подкрепа за Владимир Путин

Също като Москва, Пекин смята, че войната е предизвикана от западните страни с цел да отслабят Русия 

 

"Специалните отношения" между Китай и Русия навлизат в "нова ера", увериха вчера Владимир Путин и Си Цзинпин след среща на върха, по време на която руският президент предпазливо подкрепи мирния план за Украйна, представен от Пекин. 

Това пише френският в. "Монд" в коментар за приключващото днес тридневно посещение на китайския лидер в Москва.

Всекидневникът описва общото изявление на двамата лидери "с акценти от Студената война", в което те "остро нападат западните сили" – по-специално обвиняват САЩ, че "подронват" международната сигурност, за да запазят "военното си предимство". Отбелязва също "особената топлота" на Путин към китайския му гост, когото руският президент наричал "скъпи приятелю" и "другарю Си".

С посещението си в Москва Си Цзинпин ясно изразява своята подкрепа за руския държавен глава, срещу когото миналата седмица бе издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС). Третиран като парий от Запада, откакто започна конфликтът в Украйна, Путин може да разчита, че Пекин ще разчупи изолацията му, допълва "Монд".

"Си Цзинпин не пести подкрепата си за Путин", посочва и в. "Фигаро".

Китайският лидер изрази увереност, че на президентските избори догодина хората в Русия ще подкрепят Путин "във всички негови добри начинания" – според вестника това е "необичаен" жест, знак за "лична подкрепа, най-малкото публична" от страна на Си, и същевременно "камък в градината на МНС" – съд, който Пекин не признава.

В разстояние от няколко часа Азия демонстрира две противоположни лица, що се отнася до войната в Украйна. В момента, когато започваше вторият ден от визитата на Си Цзинпин при "скъпия му приятел" Владимир Путин, японският премиер Фумио Кишида пристигна в Украйна в знак на подкрепа, пише в. "Либерасион".

Изданието "Опинион" нарича визитата на Кишида "дуел от разстояние между Япония и Китай", по-специално по повод Украйна.

По повод обсъдената в Москва инициатива на Пекин за украинския конфликт в. "Нувел обсерватьор" отбелязва "липсата на пробив във връзка с Украйна" и цитира вчерашен коментар на Белия дом: "Не може разумно да се сметне, че Китай е безпристрастен". Това е най-директната досега критика от САЩ срещу предложението за китайско посредничество в конфликта, изтъква френското издание.

Също като Москва, Пекин смята, че войната е предизвикана от западните страни с цел да отслабят Русия. И се страхува да не стане следващата цел, разсъждава по повод московските преговори Чжао Тун от Фондацията на Карнеги "Мир между народите", цитиран в сп. "Експрес".

От Мао насам антизападната злоба на китайския режим никога не е била толкова силна. Изолацията, предизвикана от коронавирусната пандемия, санкциите на САЩ в сектора на полупроводниците и войната в Украйна само засилиха това чувство, гласи поместена в списанието оценка на Алис Екман, анализаторка от Института на ЕС за изследване на сигурността.

Срещата Путин-Си ознаменува засилването на икономическото партньорство между страните им, по-специално що се отнася до въглеводородните горива, поставя и друг акцент "Нувел обсерватьор".

Визитата на китайския ръководител в Русия е предприета в момент, когато Москва мащабно преориентира икономиката си към Китай с оглед тежките санкции на Запада срещу федерацията. В този контекст Путин обяви вчера, че е договорил със Си гигантски проект за газопровод "Силата на Сибир-2", който ще позволи на Русия да доставя допълнително 50 милиарда кубика газ годишно, пояснява изданието.

Отвъд официалната картина на визитата на Си Цзинпин, посрещнат твърде пищно в Москва – зад кулисите, се договарят подчертано стратегически споразумения между двете сили, четем в статия от "Трибюн".

Двете държави наистина са единни пред лицето на рестрикциите и ембаргото, налагани от САЩ и съюзниците им, и още по-засилени след началото на войната в Украйна.  Дали обаче афишираното им приятелство е трайно или, както сочат интересите на Пекин, се дължи само на обстоятелствата? Разигравайки прекомерно китайската карта, не рискува ли Русия да си проправи път към нова зависимост от втората световна сила, пита се френският бизнес вестник.

 

 БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар