Зима

Зима
Пролет

14 март 2023 г.

Като другите е, само дето не може да бъде унищожена!

Тяхната траектория на полет е непредсказуема и затова те няма как да бъдат прехванати от съществуващите системи за противовъздушна отбрана на САЩ и НАТО

 

 

На фона на летящите към нас  съобщения от всевъзможни източници, вероятно малцина са обърнали внимание на информация на руската държавна корпорация „Ростех“. 

В края на февруари т.г. нейният ръководител – Сергей Чемезов, заяви, че „Ростех“ рязко е увеличил обема на серийно създаваните хиперзвукови ракети „Кинжал“. Тяхното производство е усвоено отдавна, но едва сега е възникнала потребност от увеличаването им. Без да конкретизира точният брой на създаваните „Кинжал“-и, Чемезов съобщи, че производството на военна продукция на  „Ростех“ е увеличено за някои изделия и над 50 пъти!

Западни наблюдатели изразиха съмнения в казаното от него. Та нали според данни на Пентагона и ЦРУ още през октомври 2022 г. руснаците вече са изстреляли всичките си ракети. И повече не са в състояние да произведат заради антируските санкции.

Но през нощта на 8 срещу 9 март т.г. в отговор на терористичният акт, осъществен на 2 март от украинските въоръжени сили в Брянска област, руската армия нанесе „удар на възмездие“. В него за първи път по ключови обекти на украинския режим бе изстрелян залп от 6 хиперзвукови ракети „Кинжал“. Същите, за съществуването на които американски и български манипулатори не преставаха да твърдят, че те не съществуват, а са продукт на  „зловеща руска дезинформация“. Използването им показа, че руската армия разполага с достатъчно от тези уникални хиперзвукови ракети. Нещо повече – тя  продължава ускорено да ги произвежда и е решена да увеличи  употребата им  по обекти от стратегическо значение на противника.

А това е крайно лоша новина не само за украинския режим, но и за САЩ, НАТО и Евросъюза, които продължават да разширяват своята опосредствена (прокси) война срещу  Русия на украинска територия. Проблемът им е, че и най-съвременните средства за противовъздушна отбрана (ПВО), с които те разполагат не могат да поразят летяща хиперзвукова ракета „Кинжал“. Факт, който признават и в Белия дом. След залпа с хиперзвукови ракети журналисти запитаха неговият говорител Джим Кирби дали американската система Patriot ще се справи с „Кинжал“. Той призна, че Patriot не е в състояние да сваля не само крилати руски ракети, но и дронове. Докато самият  Patriot е много лесна плячка за руския „Кинжал“ и тези батареи неизбежно ще бъдат унищожавани, щом се появят на украинска територия.

Заради скоростта, с която лети (над 6 000 км/час) и мобилността си, „Кинжал“ е невъзможно да бъде забелязан от противника. Далекобойността на ракетата е около 2 500 км, а ударът и е с  хирургическа точност. Благодарение на невероятната кинетична енергия ракетата пробива дебела бетонна стена, а взривът става вътре в обекта. На „Кинжал“ могат да бъдат монтирани различни бойни глави – конвенционални или ядрени, противобетонни, обикновени, касетни, термобарични и т.н.

Висока оценка на „Кинжал“ дава   американската медия Military Watch Magazine, специализирана по военни теми. Тя припомня, че   хиперзвуковата ракета развива скорост до 10 Маха и има изключителна маневреност. Това я прави практически неуязвима – противодействие срещу нея не съществува. „Кинжал“ без проблеми поразява кораби, летища, командни пунктове, които са защитавани от мощни противовъздушни системи.

Подобен боеприпас, естествено, е изключително скъп. И затова той се използва само при особено важни, от критично значение за противника, цели. За първи път хиперзвукова ракета „Кинжал“ бе изстреляна  на 18.03.2022 г. Тогава с нея бе унищожен мощно укрепен подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси в Ивано-Франковска област. Става дума за 136-ти център за осигуряване на украинските въоръжени сили, разположен в планината недалеч от населения пункт Делятин. Два дена по-късно в района на Константиновка (Николаевска област) ракета „Кинжал“ ликвидира огромна база за горива, която е снабдявала оперативната група „Юг“ на украинската армия.

На 11 април т.г. в населеният пункт Часов Яр (недалеч от особено популярния сега Бахмут) ракета „Кинжал“ изпрати в небитието подземен команден пункт на оперативната групировка „Изток“ на украинските въоръжени сили.

Осъщественият за първи път залп от 6 хиперзвукови „Кинжал“-и в нощта на 8 срещу 9 март, също е бил насочен към важни обекти на противника.  Една ракета унищожи разположената в района Вюдубичи (Киев) ТЕЦ-5. Но не тя е била главната цел: според откъслечна информация, която се появи в публичното пространство, „Кинжал“-и са опустошили секретен бункер, в който са действали украински и натовски щабни офицери. Украинският режим засега все още мълчи за това – не потвърждава тези слухове, но и не ги опровергава.

Ракетите „Кинжал“ (за тях използват и обозначението Х-47М2)  ги носят на борда си най-модерните руски изтребители МиГ-31К  (по класификацията на НАТО – Foxhound). Впрочем през август 2022 г. бе приет на въоръжение от руската армия усъвършенстван вариант – МиГ-31И. Според Military Watch Magazine, става дума за „уникален тип самолет, който няма аналог в света“. Той има голям корпус и отлични летателни характеристики за доставяне на хиперзвукови ракети. Всички процеси се управляват от компютър, което прави работата на летеца невероятно комфортна. Руските „мигове“, носители на „Кинжал“-и, също са неуязвими за противника – те са в състояние да прелетят над 2 000 км, което на практика увеличава далекобойността на хиперзвуковите ракети до над 4 500 км. „МиГ-31К“ изстрелва хиперзвукова  ракета без да му се налага да влиза в зоната на действие на  ПВО на противника.

Според военни експерти в обозримото бъдеще едва ли е възможно да се появи защита от  хиперзвуковите ракети „Кинжал“. Тяхната траектория на полет е непредсказуема и затова те няма как да бъдат прехванати от съществуващите системи за противовъздушна отбрана на САЩ и НАТО. А руските конструктори и инженери изпреварват и в тази военна област колегите си от Запада с десетилетия. И не престават да развиват и усъвършенстват изобретенията си.

Напълно основателно западни експерти смятат, че все по-широкото използване от руските военни на хиперзвукови ракети е в състояние да промени „правилата на играта“ (game-changer). Още повече, че на тях никой в света не е в състояние да им се противопостави. „Хиперзвуковата ракетна атака на Русия срещу Украйна подчертава уязвимостта на Запада“ е озаглавен коментара на Робин Диксън и Дейвид Л. Стърн за американският вестник  Washington Post (WP). В него „Кинжал“-ите се описват като високо маневрени оръжия, които се движат с огромна скорост и на практика няма как да бъдат прихванати. Авторите припомнят, че Русия разполага и с други хиперзвукови оръжия (като „Авангард“ и „Циркон“), разполагани на междуконтинентални балистични ракети, военни кораби и подводници.

Според Пол Фрейстлър – главен научен сътрудник по наука и технологии в Агенцията за военно разузнаване на САЩ, днес единствено Русия има на разположение стратегически хиперзвукови комплекси. Това той заяви по време на изслушване в американския конгрес. За Пол руските хиперзвукови ракети са в състояние да избягват сензорите и отбранителните системи на САЩ. И затова представляват наистина реална заплаха за нейната сигурност.

Известният със своята мъдрост, компетентност и осведоменост Джо Байдън  на среща с американски бизнесмени така обясни що за оръжие е „Кинжал“: „Тя има същата бойна глава, като всяка друга ракета. Няма голяма разлика освен тази, че е почти невъзможно да бъде спряна“.

За разлика от други негови приказки в тази има частица истина... 


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар