Зима

Зима
Пролет

14 март 2023 г.

За пълзящия фашизъм

Нашите фашизоидни елементи не са си показали още зъбите, но окървавяват ли се веднъж, ще придобият бързо привичките от век назад

 

 

Колкото и немислим да изглежда прекият сблъсък НАТО - Русия, тук партиите на войната видимо се наежват и засилват вътрешното напрежение. 

Използват различни прийоми да разединяват народа, да плашат хората и да ги тласкат един срещу друг. Последната стъпка в това отношение беше идиотското предложение да бъдел махнат Паметникът на Съветската армия. Как ще стане, какво ще последва, защо е това безумие - отговорите, обясненията, които чуваме са с чужд словоред, неубедителни, на нивото на хора с нисък интелектуален капацитет. 

Глупаци, ще кажете, но глупостта не убива, нали?  Само че когато се съчетае с омраза, с фанатизъм, с безнаказаност и с жестокост, тя става опасна. Тогава се изражда във фашизъм. А той започва с насилие и насаждане на страх. Ще махнем паметника, като че искат да кажат фашизоидите, после ще ви махаме и вас. Мислете му!  

Нашите фашизоидни елементи не са си показали още зъбите, но окървавяват ли се веднъж, ще придобият бързо привичките от век назад.  

Защо век назад? Ами защото на 9 юни 1923 г. т.е. преди почти сто години у нас е извършен първият в света фашистки преврат. Превратаджиите вземат властта, улавят министър-председателя Стамболийски, подлагат го на нечувани мъчения, режат го на парчета жив, докато издъхне и започват дивашки убийства в цяла България. С това започва една дълга поредица от братоубийствени стълкновения – Септемврийското въстание, атентата в църквата Света Неделя, партизанското движение и т.н. 

9 юни е много скоро, след няма и сто дни. Прочетете отново историята, запознайте се с подготовката на преврата и вижте дали няма да намерите сходство с някои прояви сега у нас.  

Може ли да стигнем дотам. Дори да няма видим повод за опасения, споменът за 9 юни ‘23 изисква да бъдем особено внимателни с пълзящия фашизъм, избрал разрушаването на паметници, за да възвести появата си.

 
(Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 13 март 2023 г. по Евроком)

Няма коментари:

Публикуване на коментар