Зима

Зима
Пролет

23 март 2023 г.

Кой казва, че предизборната кампания била скучна?

Няма скука в предизборната кампания. Смислени дебати също. Сал един Бойко Борисов си я кара по старому – както си знае и както си може 

 

През седмицата вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че  предизборната кампания е вяла и без никакви нови послания от страна на партиите. 

Според нея, вместо разговори за бъдещо правителство и решаване на проблемите с инфлацията, цените на горивата и необратимото (засега) погиване на българския бизнес, продължават мегаскандалите, персоналните конфликти и междуличностните квалификации и обиди.

На пръв поглед Йотова е съвсем права. Вероятно кандидатите вече са уморени от толкова избори и са позабравили великите си обещания. Компроматите също се поизчерпаха, защото вече минаха 4 кампании и кой каквото имаше да вади – отдавна го е извадил. Ако се загледаме по-внимателно обаче ще видим, че единствено “предизборната лудост“ още си е на мястото!

Ето, например, БСП изпрати позиция, в която обвинява няколко медии в разпространение на фалшиви новини. Поводът – те били написали, че чалга легендата Кондьо, който през 2006 г. беше осъден за трафик на хора, е сред участниците в местния инициативния комитет на БСП в Сливен за референдума срещу “джендър идеологията”.

В крайна сметка обаче информацията се оказа вярна. И то не според кого да е, а защото БСП – Сливен я потвърди. Вярно, по-късно ни бе казано, че изпълнителят на “Доко, Доко” и “Аман, аман” напуска инициативния комитет, но това не прави дописката на колегите по-малко вярна. А от нямане какво повече да направят, обитателите на „Позитано“ взеха и се обидиха, защото… инициативният комитет за референдум против изучаването на джендър идеологията в училищата бил само един – централен, начело с Нешка Робева. Прекрасно, но защо дори “провинциалните” съпартийци на Корнелия Нинова бяха оставени в неведение по въпроса?

В този „сложен“ казус въобще не става въпрос за чалга, нито за това, че някакъв бандюга е съден за склоняване към проституция. Става дума за нещо много по-сериозно – какви хора защитават децата ни от „джендърите“, защо трябва да ни защитават от нещо, което се учи в училище и на какви хора разчита БСП за успех на 2 април? Ум да ти зайде…

Друго интересно събитие е, че коалицията “Продължаваме промяната -Демократична България” бе подкрепена категорично от трима европейски премиери.

Става въпрос за Кая Калас (Естония), Ксавие Бетел (Люксембург) и Александър де Кро (Белгия), чиято партия принадлежи към Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и по тази линия би трябвало да подкрепя… ДПС!

Приятно звучи, но въобще не е така. Съвсем меко казано, този акт е съвършено неуместен, защото си е намеса във вътрешните работи на суверенна европейска държава.

Доскоро ГЕРБ получаваха подобна подкрепа, разчитаха на „добра дума” отвън и… всички роптаеха срещу тази практика. Преди време по-първите хора на ЕНП се скъсваха да хвалят Борисов и управлението му, докато днес всички мълчат като… хайде да не казваме като какво. Дори старият боен другар Манфред Вебер се е скатал като началник склад по време на ревизия…

Сал един Бойко Борисов си я кара по старому – както си знае и както си може: бълва десетки онлайн видеа и снимки, запечатали паметните му срещи със стотиците и хиляди негови заклети фенове и фенки.

Не по-малко странен е и случаят, в който се въвлече Централната избирателна комисия, която получи сигнал срещу наскоро учредената партия „Спаси София“. В “мазната депеша” формацията е обвинена, че използва столичния обществен транспорт за предизборна агитация.

Само че партията „Спаси София“ все още не е регистрирана в съда и няма право да участва във вота. Така че да твърди някой как партия, която хал хабер си няма от предсрочните парламентарни избори на 2 април, плаща за незаконна предизборна агитация, означава само едно: “будният гражданин” или си живее в някаква негова си реалност, или лъже на високо ниво срещу заплащане.

Сигналът е пуснат от частно лице, но беше докладван от члена на ЦИК Георги Баханов, който е от квотата на ГЕРБ-СДС. Той предложи ЦИК да установи, че “Спаси София” системно нарушава разпоредбите на Изборния кодекс срещу непозволената агитация.

Така че, ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че няма скука в предизборната кампания. Смислени дебати също, но какво да се прави – никой не си избира нито родината, нито кандидат-депутатите си. Още Бойко си го призна преди 14 години откъм Лондон: в България остана най-некачествения материал...

 

Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар