Зима

Зима
Пролет

15 март 2023 г.

София Владимирова: Ако журналистът няма позиция, то тогава какъв е смисълът той да произвежда съдържание?

"Ако правилата са неадекватни, несъстоятелни, остарели, не пипаме човека, пипаме правилата." 

 

"Допустимо ли е спортен журналист да бъде свален от ефир, защото е изразил политическа критика към правителството? Не е ли това право на свободно изразяване на всеки човек? 

Ние казваме ли, приемаме ли като общество, че журналистът няма право на собствено мнение, няма право на политическа критика? Аз такова нещо не приемам. Очевидно такова нещо не приема и английското общество."

Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш председател на СЕМ, сега автор на "Медиякаст". Тя коментира темата с отстраняването на британския спортен коментатор и футболна легенда Гари Линекер от ефир и скандала в BBC по този повод.

"BBC плати с най-скъпото си – доверието. Следва един много дълъг път, много дълго изчистване на това петно, което сама нанесе на имиджа си. Да докаже на зрителите, че не може да действа под политически натиск", коментира Владимирова.

Според нея у нас няма солидарност вътре в гилдията, което е много голям проблем.

"Трябва да е ясно, че ако днес свалят този, когото ти харесваш или не харесваш, утре ще бъде другият. И това е тенденция, която трябва да бъде възпирана по всякакъв начин и тя не е свързана с харесване и нехаресване."

"Ако журналистът няма позиция, то тогава какъв е смисълът той да произвежда съдържание? Едно интервю може да го зададем и на изкуствения интелект", заяви София Владимирова и подчерта, че един журналист трябва да има позиция.

"По-честно е, ако аз като зрител, слушател, гражданин, избирател зная каква е тази позиция."

"Автоцензурата не е най-доброто, към което можем да насърчим журналистите и въобще хората", каза още тя.

"Ако правилата са неадекватни, несъстоятелни, остарели, не пипаме човека, пипаме правилата", посочи Владимирова. По думите ѝ у нас това е голям проблем.

"Тук, като има едни правила, те сякаш са свещени, не се докосват. Махането на човека не решава проблема. Този принцип "няма човек, няма проблем" отдавна би следвало да е в миналото и да не се прилага. Ако има правила, които създават проблем, те би трябвало да бъдат променени."


Няма коментари:

Публикуване на коментар