Зима

Зима
Пролет

20 март 2023 г.

Защо са така вбесени от падането на дрона им?

Колкото и да не се харесва на американците, но завладяването на MQ-9 Reaper е много ценна придобивка за руските военни 

 

На 14 март т.г. в Черно море  югозападно от Крим потъна безпилотен ударен дрон MQ-9 Reaper на САЩ. 

Според американски военни причината за това е  непрофесионално действие на руски изтребител Су-27.  Но Министерството на отбраната на Руската федерация  предложи друго обяснение: след рязка маневра дронът е преминал в неуправляем полет и е паднал в морето. При това  той е нарушил „границите на район с временен режим на използване на въздушното пространство“. 

Нещо повече: MQ-9 Reaper  е летял с изключени транспондери (устройства, които изпращат сигнал в отговор на получен сигнал). А наблюдатели запитаха защо след като целта е била наблюдение около Крим американците не са използвали разузнавателен дрон  RQ-4 Global Hawk, а са предпочели ударният  MQ-9 Reaper?

Падането на дрона в Черно море  предизвика невероятен  бум от публикации, мнения, коментари най-вече в САЩ. MQ-9 Reaper, който струва около 56 милиона долара, е сред най-модерните военни  безпилотници, създадени в тази държава. На него са монтирани нови системи, които го правят ефективен срещу всеки противник. Ето защо доминантата в анализите и дискусиите е дали руснаците ще могат да го извадят от дъното на Черно море и да разшифроват неговите секрети.

На 15 март CNN съобщи, че според американски военни руснаците са намерили и вече са прибрали части от MQ-9 Reaper. Но медията коментира, че те едва ли ще получат  „чувствителна информация“ от тях. Джон Кърби – координатор по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност,  заяви пред CNN: „Направихме невъзможно за тях да могат да съберат нещо с разузнавателна стойност от останките на този дрон, каквито и останки да има на повърхността на водата“.  Той призна, че във Вашингтон не желаят точно този дрон да попадне в чужди ръце. Независимо, че според американските власти операторите на дрона, намиращи се в Рамщайн, Германия (там е разположена най-голямата и основна американска военна база), са взели мерки да унищожат още преди да падне дрона в Черно море най-важното в него: софтуера.

На приказките на американски политици и военни едва ли си струва да се вярва. Факт е, обаче, че те наистина са вбесени от подаръка, който получиха руснаците. Американците веднага направиха  опит да се доберат до мястото, където е паднал дрона, като изпратиха вертолети на най-верния си слуга на Балканите – Румъния. Впрочем от американска база в нашата съседка  излетя и MQ-9 Reaper. Но на румънските пилоти перспективата да се изправят срещу руски колеги определено не им хареса и по средата на полета те се върнаха обратно.

А  експерти на Русия получиха шанс да се запознаят с редица секрети, с които е натъпкан този нов модел на Reaper. Руски военен кораб незабавно застана над мястото на потъналия дрон, което е недалеч от военноморската база в Севастопол (на разстояние е от около 60 км). А други руски военни кораби започнаха да  патрулират много по-широк периметър в района.

Конфликтът в Украйна показа, че война вече е невъзможно да се води без най-широко приложение на разузнавателни и ударни дрона. В интерес на истината точно в този вид оръжия Русия изостава сериозно от САЩ. Просто така стоят нещата в реалния свят: някъде си по-добър, другаде – обратното. Русия е недостижима от САЩ в областта на хиперзвуковите оръжия и средствата за сваляне на космически спътници например. Но в развитието на дронове тя едва сега влага сериозни ресурси – за разлика от Америка. Затова възможността да се добере до секрети на противников дрон за нея означава да спести труд, време, пари.

А MQ-9 Reaper е един от най-успешните американски тежки бойни  безпилотници. Може да се намира във въздуха до 32 часа. Използва се както за разузнаване и насочване (координиране) на различни операции, така и за нанасяне на високоточни удари по обекти на земята. Той е съставна част от дистанционно управляема система, която включва още наземни пунктове за управление, канал за спътникова комуникация  (Predator Primary Satellite Link), екип от оператори, които управляват датчиците и въоръженията. Ударният дрон може да носи ракета „въздух-земя“ (AGM-114 Hellfire), бомба Mark 82 насочвана чрез  GPS-(или лазер), ракета клас „въздух-въздух“ AIM-9X. Освен тях на него могат да бъдат закачени и 6 управляеми бомби GBU-12 Paveway II и GBU-38 JDAM.

През декември м.г. американската медия Politico писа, че Пентагона (така наричат американското военно министерство заради петоъгълната форма на комплекса, в който се намира) няма да даде на Киев дронове MQ-9 Reaper. И главната причина за това са опасенията му, че те ще бъдат завладени от руснаците. Тогава най-секретни технологии ще се окажат в ръцете им. Американците са наясно, че руската армия разполага със средства за прехващане и сваляне и на този дрон. А след това нейни специалисти ще го разглобят и изучат в своите лаборатории.

С помощта на подводен робот  руски специалисти откриха падналия MQ-9 Reaper на дълбочина около 900 метра на морското дъно. За неговото издигане на повърхността ще бъдат използвани средства, които руските военни прилагат за изваждането на потънали подводници. Те се намират и във военноморската база в Севастопол. В зоната на падането на дрона в Черно море сега работи  кораба със специално предназначение „Физик“, който разполага с мощни кранове. Там е и изследователският „Професор Водяницкий“, на борда на който има лаборатории, сеизмологични датчици, ехолот, подводни камери и др.

Появиха се редица публикации на Запад, а и в Русия, в които се правят предположения за секретите на MQ-9 Reaper, които може да се окажат в ръцете на руските експерти. Безспорно е, че те ще получат точно копие на MQ-9 Reaper, което ще им позволи да намерят още по-ефективни решения и за противодействие на него. В това отношение особено полезни за тях ще са системите за свръзка с оператора на дрона – в какъв диапазон, честота, далечина и т.н., работят американците. Това ще повиши ефективността на руската противовъздушна отбрана (ПВО).

Руските военни могат да разберат,  какви средства за намаляване на оптичната, радиоелектронната и инфрачервената забележимост, са използвани при създаване на MQ-9 Reaper от американците. Това ще зарадва руските специалисти, които работят в областта на радиоелектронната борба и разузнаване.

Несъмнено интерес представляват и блока, който управлява полета, оборудването за следене и наблюдение (оптиката и лазера за осветяване на цели), техническите характеристики на записващите устройства,  радиолокатора (AN/APY-8 Lynx II), пусковите механизми за изстрелване на ракети… Сведенията за американската спътникова комуникация определено също ще са твърде любопитни.

Американският дрон се задвижва от двигател Honeywell TPE331−10, с мощност от 944 к.с. Руските експерти вероятно ще узнаят мястото на разположението му, елементите на горивната система. Това ще им помогне при работата им върху руските  двигатели за дронове с голяма далечина на полета.

Много ценна информация може да бъде извлечена от контейнера на дрона – там се записва и съхранява маршрута на полета. Ако той се окаже в руски ръце ще стане ясно какво точно са искали да узнаят американците от неговото прелитане.

Впрочем руски наблюдатели твърдят, че много от откритото при анализа на MQ-9 Reaper, най-вероятно Русия ще сподели с верния си съюзник – Китай. Тази могъща държава има сериозен съперник – Индия, която през 2015 г. купи 22 американски дрона за 3 милиарда долара. С тях разполага и Тайван. Затова всичко, свързано с дронове, произведени в САЩ, предизвиква огромен интерес у китайците.

Любопитни към дрона са и експерти от друг руски съюзник – Иран. Тази държава често е обект не само на наблюдение, но и на терористични атаки от страна на САЩ с използване на този дрон. С ракета, изстреляна от Reaper бе убит през януари 2020 г. един от най-влиятелните хора в Близкия изток – генерал Касем Сюлеймани, ръководещ елитните сили на Иран.

Безспорен факт е, че разузнавателни средства на Пентагона, включително и дронове, дават координати на руски обекти, по които украински военни нанасят ракетни удари. Ето защо  поведението на руснаците в случая с MQ-9 Reaper, който при това е нарушил забранено за полети въздушно пространство, са обясними и неизбежни.  Действията на пилотите, които без да използват оръжие допринесоха за  потопяването на арогантния „американец“,  бяха високо оценени от руските власти – те заслужено получиха високи награди.

Колкото и да не се харесва на американците, но завладяването на MQ-9 Reaper е много ценна придобивка за руските военни. След като бъде вдигнат от дъното и  попадне в специализиран руски институт, той ще открие немалко тайни на най-нови американски технологии. Анализът на дронът несъмнено ще позволи на руснаците да развият и усъвършенстват свои идеи и решения, които те използват  за създаване на руски военни дронове.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар