Зима

Зима
Пролет

25 май 2023 г.

Сибина Григорова: Младите между 16 и 25 години - прагматични, оптимистични, обвързани със семейството и приятелите

"За това поколение чужбина е опция като място за учене, но след това те предпочитат да се върнат в България. Не виждат бъдещето си в чужбина." 

 

Прагматични, оптимистични, но дистанцирани от политиката. Трудолюбиви, но следващи принципа "work smart, not hard". 

Силно обвързани със семейството и приятелите - но без по-широка мрежа на общностни връзки, към която да изпитват доверие и принадлежност.

Такъв е профилът на поколението между 16 и 25-годишна възраст, с което може да се каже, че е настъпил краят на поколението "Терминал 2", което вярваше, че решението на всички проблеми е да потърсиш спасение в чужбина.

Данните са от национално представителното проучване "Млада България" - проект на "Булевард България", реализирано социологическата агенция "Насока", проведено между 5 и 12 април 2023 г. на територията на цялата страна. По метода на прякото полустандартизирано лице в лице интервю по домовете им са интервюирани 1010 български граждани, на възраст между 16 и 25 години (включително).

В предаването "Нещо повече" по БНР журналистът Сибина Григорова, управляващ редактор на сайта "Булевард България", посочи още резултати от проучването.

"За това поколение чужбина е опция като място за учене, но след това те предпочитат да се върнат в България. Не виждат бъдещето си в чужбина. Възможно е това е да е функция на патриотизма, който е популярен в различни форми напоследък. Младите или нямат доверие в никого, или нямат авторитети. Семейството се появява като много важен фактор. Те искат работа, която и да е добре платена, и да носи удоволствие. Ориентират се към IT професиите, инфлуенсърството измества други професии, по-малко искат да са лекари или юристи. Учител и полицай обаче излизат на преден план. Очакват да живеят по-добре от родителите си. Липсва им общност, липсват им културните занимания и екскурзиите. Пътуването им е виртуално. По-възрастните в тази група слушат рок, а по-младите - рап и чалга. Идолите са предимно от спорта, но има и ютюбъри, например."


Няма коментари:

Публикуване на коментар