Зима

Зима
Пролет

25 май 2023 г.

Вождовете на Запада – все по-мразени от сънародниците си!

За огромна част от населението на държавите от G7 техните управници са кукли на конци, които са наредени на хранилката на различни олигархични групи 

 

Клуб на необичаните лидери. Така журналистът Питър Бейкър определи в The New York Times срещата на върха на вождове на държавите, влизащи в Групата на седемте (Group of Seven – G7). 

Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. На срещата, провела се от 19 до 21 май т.г. в Хирошима (Япония), присъстваха също и управници от Евросъюза, както и от някои други държави.

Овластените образи, събрали се в Хирошима, са родени в различни райони на света, говорят нееднакви езици, възрастта им варира между 43 и 80 години. Но има нещо, което ги обединява: омразата към тях на огромна част от сънародниците им, подчертава The New York Times. Те просто са изключително непопулярни в родината си. И това превърна срещата в Хирошима в своеобразен „клуб на самотните сърца“, в който недолюбвани лидери се оплакваха от своите избиратели. За тях тези няколко дни бяха добре дошли, защото те получиха шанс да се изперчат, да се надуят и да изиграят ролята на държавници, които формират историята, пише влиятелната американска медия.

И тя е абсолютно права  в оценката си за недоразуменията, събрали се да си побъбрят в Хирошима. Проучвания на общественото мнение сочат, че ако сега се проведат избори, то партиите, на които те са лидери, със сигурност ще ги загубят. А заедно с тях и те ще се лишат от постовете си във властта.

Така по данни на агенцията Morning Consult нито един от лидерите от G7 няма подкрепата на болшинството от населението на своята страна. Сред тях най-високо доверие на сънародниците си има премиера на Италия Джорджа Мелони – нейният рейтинг на одобрение е 49 на сто. След нея е премиера на Канада Джъстин Трюдо – с 39 на сто, канцлера на Германия О̀лаф Шолц – с 34 на сто, премиерът на Великобритания Риши Сунак – с 33 на сто, премиера на Япония Фумио Кишида – с 31 на сто.

Най-ново проучване на The Associated Press и изследователският център NORC сочи: едва 33 на сто от американците одобряват действията на президента Джо Байдън по управлението на икономиката на страната. И само 24 на сто от анкетираните смятат, че американската национална икономика се намира в удовлетворително състояние.

Не е лесно и на президентът на Франция Еманюел Макрон – той има доверието едва на 25 на сто от съгражданите си. Франция щедро дарява стотици милиони на президента Зеленски, непрекъснато ескалира военните пратки за Украйна, подготвя нейни военни пилоти и т.н. Но докато производителите на оръжия в страната получават огромни печалби, то обикновените французи пробиват нови дупки по коланите си. Проучване, проведено от аналитичният център Odoxa-Backbone Consulting  показва, че три четвърти от французите са убедени: политиката на президента Макрон е в ущърб на средната класа! За 80 на сто от населението на Франция Макрон е „президент на богатите“, който покровителства най-привилегированите групи в страната. Страдащите от високата инфлация французи въобще не вярват, че държавният глава е в състояние да промени своята политика. Те са убедени: стандартът им на живот ще продължава със сигурност още повече да се влошава!

За огромна част от населението на държавите от G7 техните управници са кукли на конци, които са наредени на хранилката на различни олигархични групи. Те осъществяват пълен контрол над поведението им. Резултатът от това е, че водената от тях политика, особено по отношение на конфликта в Украйна, няма нищо общо с реалните интереси на обикновените хора. Тя е изцяло ориентирана към максимализиране на печалбите на тези, благодарение на които те са  на власт.

Дъг Бандоу е старши научен сътрудник във влиятелната американска организация Институтът  Катон (Cato Institute). Той е бивш специален асистент на президента Роналд Рейгън, автор на книги. На страниците на The American Conservative се появи негов обширен анализ, посветен на крайно погрешната политика на американският президент спрямо конфликта в Украйна. Истината е, че основната причина за него е безразсъдната политика на САЩ и неговите западни съюзници. При това те продължават да насърчават украинският режим да води битка, която е невъзможно той да спечели, пише Дъг.

Според него обикновените хора не се доверяват на американските политици, защото точно те са отговорни за много повече убийства на цивилни по света, отколкото Русия. Америка е държавата, която е избила стотици хиляди иракчани, либийци, йеменци… „През последните години никоя друга нация не е участвала толкова често в незаконни военни действия с огромни човешки загуби, колкото Америка“, припомня Дъг. За него най-големият проблем е, че американската политика продължава да е „доминирана от привърженици на вечната война, много от които подкрепят многократните незаконни американски военни интервенции по света. Тяхната реторика е натруфена, но разсъжденията им са погрешни и опасни.“ 

Факт е, че не само Украйна и Европа, но светът като цяло вече плаща твърде висока цена за високомерието на САЩ и неговите съюзници, които разглеждат Русия като победена държава. А все по-активното въвличане на САЩ в украинският конфликт, което сега правят американските управници, усилва ожесточеността и озлоблението вътре в самата Америка, прави извод Дъг.

Всъщност той изразява  една нова растяща тенденция в САЩ – спад на подкрепата от страна на американците на Украйна. И то въпреки чудовищната по своите мащаби и несекваща нито за миг кампания за промиване на мозъците им. Ново проучване на The Chicago Council on Global Affairs показва, че сега относителният дял на подкрепящите украинският режим американци се е съкратил до 47 на сто. Броят на тези, които смятат, че Украйна трябва да се поддържа „толкова, колкото е необходимо“, е спаднал от 56 на 48 на сто. А около една трета от американците са категорични: САЩ незабавно трябва да прекратят всякаква финансова и военна подкрепа на Украйна!

Причините да расте пропастта на недоверието между тези, които са на върха на властта на Запад и простосмъртното население, са комплексни – като се започне от въпиещото невежество на вождовете и се стигне да тяхната необуздана алчност. Майкъл Хъдсън е професор по икономика в университета на Мисури, Канзас Сити и изследовател в Levi Economics Institute в Bard College. Той е бивш анализатор на Уолстрийт, политически консултант, коментатор и журналист. Автор е на книги, които са преведени на японски, китайски, немски, испански, руски езици… Майкъл е дълбоко убеден: политиците на Запад са корумпирани и не може да бъде иначе. „Да бъдеш за продан е това, което означава свободен политически пазар. Системата се основава на това как да забогатеете и можете да забогатеете, като бъдете подкупени. Затова отиваш в политиката.“

Истински еталон за смела, честна, независима журналистика е  Тъкър Карлсън. Точно затова той бе  уволнен от един от най-гледаните американски телевизионни канали – Fox News. Но ето какво казва Тъкър за „лидерът на лидерите“ – президентът на САЩ Джо Байдън: „Той никога не е имал подкрепата на мнозинството от американците за нито един ден от войната в Украйна. Всъщност Джо Байдън е много по-малко популярен в Съединените щати, отколкото Владимир Путин в Русия. Това не е одобрение на Путин. Просто е истина…“

И тук Тъкър е абсолютно прав: над 80 на сто от населението в Русия категорично  одобрява политиката, водена от Владимир Путин. Това показват данните от проучвания на общественото мнение към 12 май т.г. Според изследване на Всеруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), доверие на Путин оказват 80.9 на сто от населението на страната. Частната социологическа агенция „Левада-Център“ също дава подобен резултат –  според нейни проучвания 81 на сто от населението на Русия сега решително подкрепя Владимир Путин. А нейните данни русофобите няма как да подлагат на съмнение. „Левада-Център“ е признат в Русия за „чуждестранен агент“, заради връзките си със структури на Джордж Сорос, Националният фонд за демокрация на САЩ, Пентагона  и др.

За разлика от все по-силно клатещата се западна икономика и невероятно високата инфлация, руската продължава да е стабилна дори в условията на невероятен санкционен натиск. Нещо повече – по ключови направления тя успешно се развива.

Оказва се, че има за какво да се замислят, стига, разбира се, да са в състояние да вършат подобна дейност, днешните вождове на Запада. За техен ужас населението на Русия е обединено и продължава да подкрепя Владимир Путин.

А това е нещо, за което управниците на държавите от G7 дори не могат и да мечтаят...


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар