Лято

Лято

19 май 2023 г.

Неприятното за САЩ пророчество на Бжежински вече се сбъдва

Бжежински беше циник и се отличаваше с арогантността, присъща на американците, но не беше глупав и предупреди правителството на своята страна за съществуващите опасности 

 

Пророчеството, направено някога от американския политолог Збигнев Бжежински, вече започна да се сбъдва. Това съобщават авторите на китайското издание Baijiahao.

Американският политолог и съветник по националната сигурност на 39-ия президент на САЩ Джими Картър Збигнев Бжежински преди 26 години предупреди за нещо неприятно за Вашингтон. През 1997 г. Бжежински публикува книгата "Великата шахматна дъска: господството на Америка и нейните геостратегически императиви".

В това издание той даде да се разбере, че най-голямата потенциална опасност за САЩ е Китай, Русия и Иран да формират голям съюз.

„Въпреки че вероятността от такава неочаквана ситуация е минимална, за да предотвратят това, САЩ трябва умело да използват геостратегически средства едновременно в западните, източните и южните граници на Евразия“, цитират китайските експерти Бжежински.

Американският политолог счита, че съюзът на Русия, Китай и Иран може да се нарече велик алианс, а тези страни могат да се обединят не на базата на обща идеология, а поради недоволството от американската политика. Този съюз наистина може да се нарече антихегемонистичен, но в същото време, според Бжежински, създаването му е малко вероятно. Политологът счита, че такава асоциация може да възникне само ако Щатите водят недалновидна враждебна политика към всички тези държави едновременно.

26 години по-късно се случва всичко това.

Вашингтон отприщи търговска война с Китай и продължава да изостря отношенията с тази страна, САЩ също наложиха санкции срещу Иран и го принудиха да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие и да възобнови ядрената си програма. А да не говорим за конфликта между Америка и Русия, по време на който Съединените щати прибягнаха до безпрецедентен натиск върху Москва.

„Съединените щати днес изглеждат по-агресивни от когато и да било, но всичко говори за това, че прогнозите на Бжежински изглежда се превръщат в реалност“, пише изданието в статията си.

Русия и Китай изграждат много тесни политически, икономически и военни връзки. Китай и Иран подписаха 25-годишно всеобхватно споразумение за сътрудничество. Русия и Иран изпълняват различни съвместни проекти. В същото време военноморските сили на Китай, Русия и Иран проведоха съвместни учения.

Стратегическото пространство на САЩ неизбежно се свива.

Както пишат авторите на китайското издание, проблемът на Съединените щати е, че те по-рано са имали грамотни експерти, които са можели да изградят добре обмислена международна стратегия.

Същият Бжежински беше, разбира се, циник и се отличаваше с арогантността, присъща на американците, но не беше глупав и предупреди правителството на своята страна за съществуващите опасности. Сега обаче цинизмът и арогантността на американските лидери отново са налице, но не им достига експертност.

„По отношение на предотвратяването на съюза между Китай, Русия и Иран, те очевидно нямаха дългосрочни стратегически съображения“, твърдят авторите на китайското издание за американците.

В резултат на това се стигна до факта, че пророчеството на Бжежински, което беше много неприятно за Съединените щати, започна да се сбъдва, въпреки че самият Бжежински считаше подобен изход от събитията за малко вероятен. Но глупостта на американските политици играе против самите тях, пишат авторите.


News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар