Зима

Зима
Пролет

19 май 2023 г.

Дружно излишни станаха

Изглежда ефектът на „разваления телефон“ е поводът за разпрата между Гешев и Сарафов



 

Гореща война се разгаря съвсем близо до България, и то в рамките на световна хибридна война. 

Ние участваме и в двете, сред населението напрежението и тревожността са големи и нарастват. Налице са няколко кризи накуп - финансово-икономическа, институционална, парламентарна, политическа. Примесени с вредните последствия за масовата психика от пандемията.

За хората дори най-близкото бъдеще е забулено в гъста мъгла и в нея им се привиждат опасности и злини. Върху страховете на воля паразитират предразсъдъци и слухове. Оттам и социално-психологическият климат е размътен, нагорещен, разкалян, изпълнен с хаотично движение. Появяват се феномени на паниката.

С нея все повече индивиди губят приспособителните си способности за съответстващо на реалната обстановка около тях поведение. Все по-често се наблюдават хаотични реакции, стеснение на съзнанието, емоционални бури, безогледна агресия, бягство нанякъде, вцепеняване“.

Тези дни всичко това наблюдаваме сред политическата „класа“, от която иначе се очаква да внася ред и спокойствие в обществото. Паникьосани, бушуват емоционално и словесно, суетят се с прибежки и припълзявания, по хлапашки се надлъгват и обиждат, в бъркотията дори сами си нанасят вреди.

В нашенска притча за стадото и овчарските кучета старият пес поучава постоянно джавкащия срещу въображаеми вълци младок: „Млъкни бе! Когато е мрачно, мъгливо и кално, нито се лае, нито се хапе!“. Но само болезненият опит е поучил младока.
Завихрилият се по върховете на прокуратурата скандал - взрив близо до специален автомобил с главния прокурор Иван Гешев в него - се оказа „черен лебед“ в политическия живот. Но срамният скандал се появява върху отдавна подготвен разкалян терен - институцията е под постоянен и често силно бодлив политически натиск от 1990 г. насам. Отгоре ѝ се стовари и сегашният политически смог.

Ако съобщението за инцидента с кортежа на главния прокурор беше придружено с обичайната реплика, че е започнало следствие с отработване на всички версии, нямаше да я има опозоряващата прокуратурата кавга. Но първото подадено на медиите съобщение за огромен взрив, повреден автомобил, случайно оцелели Гешев и семейството му, предизвика верига от вредни реакции и предателства.

Най-вероятно се е получил ефектът на „разваления телефон“. Гешев на въпроса как е, отговаря по телефона, че не го е страх за него, а за децата. В резултат неволно е предположено, че и те са били в колата, така е вкарано в съобщение от заместника му Сарафов. В атмосфера на нездрава подозрителност недоразумението води до вредна за прокуратурата и за двамата лично разпра.

30-ият президент на САЩ Калвин Кулидж в края на мандата си казва: „Забелязал съм, че нищо, което не съм казал, не ми е навредило.“

Мария Габриел, доведена да изненада приятно и окуражи коалиционно ПП-ДБ, побърза да заяви, че първата задача на нейния правосъден министър ще бъде отстраняването на Иван Гешев от поста. Дебела глупост предвид мястото, времето и ролята ѝ в момента. „Труд news“ основателно сподели, че това ѝ изказване е инспирирано от соросоидни групи , начело с „Икономедия“. 

От документ на фондация „Отворено общество“ от 2014 г., публикуван в сайта DCLeaks през 2018 г., за госпожата се твърди, че „е истински прогресивна по убеждение и може да бъде убедена да върви срещу линията на своята група, особено по социалните въпроси и по въпросите за джендър равенството“. Очевидно и за такива прогресивни цели е доведена от Бойко Борисов.

Дали в ПГ на ГЕРБ-СДС предварително са знаели, че отстраняването на главния прокурор е сред приоритетите на номинираната за премиер Габриел, е много важен въпрос. Според Борисов това е било обсъдено на ПГ, но депутатите не си го спомнят. Значи не се е случило, а само те двамата са знаели и носят отговорността за последствията!

Как след такава изцепка тези и от други ПГ депутати да я подкрепят за премиер? При несъмнения ѝ соросоиден профил? При забележимото ѝ кадрово несъответствие с основните квалификационни изисквания за високата административна длъжност? Нямат ползи от избора на такъв премиер ДПС, БСП и ИТН, но ясно се очертават загуби.

И без това вече всички излишни станаха за избирателите. Нееднократно след избори убеждавани от политиците, че изборите са без реален избор и нищо в управлението на страната от тях не зависи.

Политическият и социален профил на Габриел е като на активист на ПП или ДБ, но и за тях загубите от подкрепата за нея биха били повече от изгодите. Борисов губи от представянето ѝ за кандидат на високия пост. Създаде си нови недоброжелатели, както и явна пукнатина вътре в ГЕРБ, външните фактори ще отбележат нейния провал в неговия личен картон.

Иван Гешев с основание се изживява предаден без повод от негова страна. Трябваше му на Борисов да има профил на Гешев и професионално прогнозиране, че той ще реагира бързо, категорично и без отстъпка, казва политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Не е взел това предвид водачът на ГЕРБ и други важни неща не е предвидил. Защото е в гъстата политическа мъгла, травматизиран в хода на постоянно облайване, ръфане и бодене от няколко години насам, неизбежно изхабен в управлението на страна, потопена в няколко кризи. До там води и нагърбването с много задачи, някои обективно неразрешими.

Как ще реагира Гешев, е видно от текст в „Труд“ от 5. 5. 2020 г. - „Душмани Иван Гешев има доста, нужни са помагачи“ :

„Особено се гордее Гешев с прадядо си революционерът поп Партений... В кабинета му висят портретите на повечето националреволюционери... Усвоил е правилата и маниерите, преподадени през циничното време... Добре запознат с първия, втория и другите начини за успех... организираха и проведоха цяла серия мръснишки мероприятия още преди избора му... Недоверчив, със здрава захапка при всяка възможност за успех.“

Такъв ще се бори яко, особено след като е извадил няколко ножа от гърба си. Можеше да не къса театрално листа с оставката, но и той е продукт на времето и действа вътре в него.

„Лидерският букет повяхна, скоро ще окапе“ писа „Труд news“ на 10.2.2023 г. „И ще закипи труд парламентарен безсмислен. Я да идва служебният Гълъб Донев! Такъв е един от вероятните резултати от предстоящите избори за 49-ото народно събрание. Изтъркани са „системните“ политклиентели, чрез заклинания и шмекерии ще бягат от изпълнителната власт поне до местните избори.“

Това и виждаме. Кой би се появил вместо сегашните станали излишни евроатлантически лидери? Непеошниците на Сорос с набързо спретнати клиентелки.


Д-р Илия Илиев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар