Зима

Зима
Пролет

31 май 2023 г.

Мария Матеева - Казакова: Ако дискредитираната кооперация между ГЕРБ и ПП не се случи, отново на избори

"Изходът са гражданите и тяхното събуждане. Събуждането на гражданите минава през рискове от безредици. Властта в България се търкаля по улиците."

 

 

"Ако тази дискредитирана формула не за коалиция, а за кооперация между ГЕРБ и ПП не се случи, отново на ход са избори, на ход е гласът на народа. Дори нови избори няма революционно да променят нещата."

Това каза пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова, консултант по стратегическо планиране на политиките на ЕС, дългогодишен наблюдател на процесите в България за списанието Est-Europa във Франция. Тя е бивш журналист, защитила е докторска дисертация на тема "Популизмите в България".

Казакова прогнозира, че на нови избори сегашните събития ще се отразят или в негласуване, или във вот за партии, "които предлагат революция, радикална промяна, след което се банализират, сливат се с представителите на предходните елити".

Според Казакова доверието в политическия елит е изчерпано.

"Става въпрос за опити за някакво избистряне на блатото, което функционира успешно от десетилетия насам. Наблюдаваме криза в кризите, чиито заложници обаче са българските граждани. Става въпрос за приватизация на институциите", описа сегашната политическа ситуация Казакова. По думите ѝ налице е инструментализиране на парчета от държавата от определени политико-икономически кръгове.

Относно гласовете за рестарт и преосноваване на държавата чрез промени в Конституцията политологът посочи, че това не е решение, защото институциите работят потопени в настоящата политико-икономическа среда и дори вносът на модерни модели не би работил добре в тези условия.

"Това е все едно да внесеш Мерцедес, а да го поддържаш с части от Москвич. Институционалният дизайн ще кореспондира със силите, които ще работят по неговото изграждане. Трябва да бъдем внимателни. Държавността не би могла да бъде преоснована с толкова повърхностни механизми. Изходът са гражданите и тяхното събуждане. Събуждането на гражданите минава през рискове от безредици. Властта в България се търкаля по улиците."

ПП-ДБ е коалиция с крехка, едва формирана партийна структура, която функционира неопитно, а в настоящите политически турбуленции бива атакувана отвън и се повдига завесата към реалните принципи, по които функционира българският политически процес, смята Мария Матеева – Казакова.

"В цунамито, в което се намираме, поредно преструктуриране на партийната система, която е с безкрайно нестабилен характер, е напълно възможно", изрази мнение тя.

"Вляво дълго устоялата, но отслабена левица е загубила някогашната си структурна роля, което дава възможност на нови лица да се задържат на повърхността. На последните избори видяхме опити за рециклиране на стари политически лица, а леви елементи има и в радикалните партии като "Възраждане", подчерта в анализа си политологът.

Възможна е радикализация и на съществуващите леви настроения в обществото, не изключва Казакова.

"Всичко е в точка, която трудно би могла да подлежи на сериозна структурна прогноза."


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар