Зима

Зима
Пролет

21 май 2023 г.

Запада – истинска световна фабрика за дезинформация!

Липсва критичното мислене, а без него човек става много лесна плячка за създателите на дезинформация 

 

Няма в света друга държава, която като САЩ да полага неистови грижи за борба с дезинформацията. 

В „свръх демократична“ Америка има огромен брой организации, чиято основна задача е да се борят с чуждестранната дезинформация.

Така през есента на 2017 г. Федералното бюро за разследване (ФБР) създаде Специална група за следене на въздействието върху публичното пространство от чужбина. На следващата година и в Министерството на вътрешната сигурност се появи подразделение за противодействие на чуждестранното влияние. Три години по-късно в него бе включен екип за дезинформация, както и клон за чуждестранно влияние и намеса. А през миналата година в това министерство бе открит и  Съвет за управление на дезинформацията.

Не изостана от новата мода и военното министерство на САЩ (Пентагона), което също си създаде Служба за управление на влиянието и възприятията. Нейната цел е да наблюдава ефективността на различните дейности за борба с дезинформацията.

Със специален Закон за противодействие на чуждестранната пропаганда и дезинформация, към Държавният департамент на САЩ бе сътворен т.нар. Център за глобално ангажиране  (Global Engagement Center – GEC). Неговата задача е да противодейства на чуждестранната дезинформация чрез усилване на американската пропаганда. GEC оценява различните операции за влияние. Негов екип от тридесет експерта наблюдава и анализира информационната среда за нуждите на Държавният департамент и негови партньори. GEC финансира и т.нар. Глобален индекс на дезинформацията  (Global Disinformation Index – GDI). Става дума за чуждестранна организация за защита на информацията, която  създава черни списъци за неблагонадеждни американски медии и журналисти. Целта е всеки, който не следва „правилната линия“ и има „неправилно“ мислене, да бъде лишен от доходи от реклами, т.е. да остане гладен. Бюджетът на GEC е 12 милиона долара, но Държавният департамент сега иска той да бъде увеличен на 14 милиона долара за следващата фискална година.

Популярната новинарска организация The Intercept съобщава сега за  решение на американското правителство да създаде още една служба за дезинформация – Център за чуждестранно злонамерено влияние (the Foreign Malign Influence Center – FMIC). За първи път за нея съобщи в комисията по въоръжените сили на Сената директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс. FMIC е разположен  в Службата на директора на националното разузнаване (the Office of the Director of National Intelligence – ODNI). Центърът има уникални правомощия в борбата с дезинформацията, насочена към избори в САЩ и към общественото мнение в страната. Временният директор на FMIC – Джефри К. Уичман, е бивш изпълнителен директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Преди това е бил началник на анализите в неговият отдела за контраразузнаване. Мотото на FMIC е „Разкриване на измами в защита на свободата“.

Независими анализатори отбелязват опасността от тази американска мания, която вече е обхванала колективният Запад (а заедно с него и прекрасната ни Татковина!) –  да се вижда навсякъде дезинформация. Подобен подход тотално изкривява мисленето на западните, а и на нашите политици. При това противно на мненията на западни вождове и обслужващи ги манипулатори, дезинформацията въобще няма тези мащаби, които и се приписват. The Intercept цитира експерт, който работи с екип за дезинформация и злонамерена информация. За последните местни избори в САЩ той казва:  „От това, което видях, имаше много малко дезинформация, свързана с междинните избори, идваща от чуждестранни актьори.“  

Справедливо медията обобщава, че „усилията за противодействие на дезинформацията вече са се превърнали в домашна индустрия, която според критиците е нараснала далеч непропорционално на заплахата!“

Главен източник на зловредна дезинформация, която заплашва Америка според нейният  истаблишмънт  (така наричат властимащите в САЩ), е Русия. Тя си остава основният враг на Америка и Запада като цяло, макар че сега към нея  добавят и страни като Китай, Иран и др. Истината, обаче е, че борците срещу дезинформацията сами са невероятно дезинформирани! Според една от най-големите „мозъчни фабрики“ на САЩ – RAND Corporation, твърде силно е надценено  влиянието на руската дезинформация! „Въздействието на руските усилия върху Запада не е сигурно“, правят извод нейни експерти. Те призовават за „намаляване на прекомерното приписване на дезинформация в социалните медии на Русия“. И предупреждават: „соченето с пръст към Русия във всеки случай на дейност в социалните медии, наподобяваща руска намеса, изкривява разбирането на заплахата!“

Случващото се сега на Запад много точно характеризира известната поговорка „крадецът вика дръжте крадеца!“ Истината е в това, че самоопределящият се като „свободен и демократичен свят“, отдавна се е превърнал  в една могъща фабрика за създаване и разпространение  най-вече на дезинформация.

Алекасндро Орсини е известен социолог, експерт  в областта на пропагандата и манипулативните технологии. В италианската медия Il Fatto Quiotidiano той разказа за нова техника, която  на Запада използват особено агресивно за дезинформиране на общественото мнение. Целта е  да се създава консенсус около военните политики в Украйна на акушерката, оглавила Еврокомисията. Алесандро  нарича тази техника „манипулация чрез объркване“. И дава пример как тя работи в Италия. Тамошните медии, начело със Corriere della Sera, натрапчиво повтарят, че Русия е невероятно силна. И затова Запада трябва да се въоръжава до зъби – иначе Русия непременно ще нахлуе в Европа. Но в същото време, обаче, на публиката се внушава: Русия е толкова слаба, че не е в състояние да завладее дори град като Бахмут.

Първият разказ за силна Русия се използва, за да се убеди тълпата да приеме разширяване на НАТО до руските граници. А вторият – за да се обоснове необходимостта от изпращане на още повече оръжия на режима на диктатора Зеленски.

Според Алесандро, разказите варират в зависимост от целите, които се преследват от Запада в конкретен момент. Ако човек мисли критично, посочва той, никак не е трудно да открие дезинформацията. Та нали, ако Русия е слаба няма нужда да се включват Финландия и Швеция в НАТО, нито да се дават нови милиарди за въоръжения. А твърде силна ли е Русия  означава, че Украйна никога няма да я победи и трябва веднага да се пристъпи към преговори за разрешаване на конфликта.

Подобна дезинформация, основана на противоречия, се произвежда за да обърква ума на обикновеният човек, който е неспособен, а и няма потребност самостоятелно да се ориентира в случващото се в света. Простото обяснение, като това – „в Италия има путинисти“, побеждава сложното. Задачата на обикновеният човек е да оцелява и затова той се стреми да действа прагматично – доверява се на „авторитети“, „лидери“, медии… Действа по внушавани му от тях стереотипи, модели, шаблони, схеми, т.е. максимално опростява реалността. Липсва критичното мислене, а без него човек става много лесна плячка за създателите на дезинформация.

Алесандро пише за медиите в Италия, че те са напълно корумпирани, но същото се отнася и за тези в прекрасната ни Татковина. Тяхната продажност улеснява тиражирането на дезинформация, която Запада произвежда денонощно и залива с нея световното публично пространство. Проблемът съвсем не е маловажен, както може да се стори на някого, а е от критично значение точно за нас, обикновените хора. Ако сме дезинформирани, неориентирани за събитията в Украйна, за причините за избухването на конфликта, за невероятните темпове на милитаризацията на Евросъюза, за алчността и некомпетентността на недоразуменията, оказали се на власт, то ние не сме в състояние адекватно да реагираме. Резултатът е неизбежен: все по-висока инфлация, поскъпване на всичко и задълбочаваща се мизерия. И приближаване с високи темпове към най-страшното – Трета световна война. А тя неизбежно ще прерасне в ядрена, което ще означава и края на човечеството.

Производството и разпространението на колосални количества  дезинформация от Запада, включително и под маската на борба с нея, даде основание на руският президент Владимир Путин да го нарече „империя на лъжата“. И твърде много са фактите, които доказват: той е абсолютно прав!

А, когато  те  говорят и Боговете мълчат...


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар